Translate

miercuri, 3 iulie 2013

Visinata


O cunoastem, sigur am si baut cel putin odata un paharel si probabil toti stim sa o facem. Este sezonul visinelor, asa ca azi o sa vorbim un pic despre visinata.


Vişinata este o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat. Vişinata este probabil cea mai populară băutură de casă, mai uşor şi mai la îndemână de realizat decât vinul sau alte licori alcoolice. Vişinata este, de fapt, un macerat alcoolic, pe bază de fructe şi zahăr. Vă puteţi produce singuri vişinata acasă respectând câteva indicaţii simple. Reteta de baza este urmatoarea:
- 2kg de visine
- 1kg de zahar
- 1 l de alcool dublu rafinat de 90 de grade
Vişinele coapte se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă. Se pune un rând de vişine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr.


Se închide bine damigeana şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi la căldură, aproximativ o săptămână, până când zahărul se topeşte formându-se un sirop. În tot acest timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu zahărul. Când s-a topit zahărul şi siropul este format, se va adăuga alcoolul şi se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două zile şi se va păstra la loc întunecat şi mai răcoros. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul. Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu.


Se poate inlocui alcoolul dublu rafinat (pentru ca este destul de scump!) cu alte tipuri de spirtoase: vodca sau chiar tuica (rachiu, palinca) mai tare. De asemenea pentru aroma, se mai poate adauga si cate o mana de zmeura sau de afine.



Asa ca nu va temeti, daca va place, sa v-o produceti singuri acasa. Este incomparabila cu surogatele care se gasesc in comert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu