Translate

luni, 15 iulie 2013

Ingredientul saptamanii - Uleiul de Masline

Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din maslineUleiurile clasificate "extra-virgin" si "virgin" sunt preparate din masline strivire sub forma de terci, care sunt presate pentru a extrage uleiul.
Aceste uleiuri sunt asa numite uleiuri de prima presa, fara a utiliza caldura. 



Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Medicii susțin că uleiul de masline face parte din grupul alimentelor de protecţie pentru sănătate. Este un excelent furnizor de acizi graşi monosaturaţi capabili să prevină o serie de boli grave. Uleiul extra-virgin si uleiul de masline virgin sunt recunoscute pentru proprietatile lor sanatoase, beneficiile venind din nivelul ridicat de grasimi mononesaturate, care sustin colesterolul "bun", precum si din bogatia de polifenoli si antioxidanti puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si la scaderea tensiunii arteriale. Uleiul de masline, prin calitatile lui, iti protejeaza inima, te scapa de gastrita si protejeaza ficatul, intareste oasele si calmeaza durerile, face minuni pentru piele si par si in acelasi timp este un aliat impotriva cancerului.


Calitatea uleiului depinde de timpul de prelucrare. Uleiurile de foarte buna calitate sunt preparate in circa 24 de ore de la recoltarea maslinelor si au cel mai mare continut de acizi grasi liberi (un ulei extra-virgin poate avea pana la 0,8 la suta acizi grasi, in timp ce uleiurile virgine 2 la suta). Dar uleiurile extra-virgine au mai multi polifenoli decat cele virgine. Un alt criteriu este calitatea de a fi sau nu filtrat a uleiului. Uleiurile nefiltrate au particule mici de masline in ele, ceea ce reduce termenul de valabilitate al acestora. In uleiurile nefiltrate resturile de masline se depun la fundul sticlelor. Iata tipurile de ulei de masline :
 1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin. 
2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii. 
3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat. 
4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor.




E clar ca uleiul de masline extravirgin reprezinta un aliment care nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra zilnica. Noi il preferam pentru aportul de arome din manacruru, iar specialistii in nutritie il recomand pentru calitatile sale nutritionale deosebite.
Îl poţi folosi atât la asezonarea salatelor si a mancarurilor, ca atare, în terapii pentru diverse boli, în îngrijirea pielii şi a părului, cât şi la gătit. Uleiul de măsline îşi menţine proprietăţile chiar şi atunci când este încălzit până la 210 grade Celsius. 


Suntem insa una dintre putinele tari care mai accepta pe rafturile de alimente ulei obtinut din "pomace" sau "sansa", din "turte de  masline " cum zic ei , adica un ulei inferior obtinut din reziduurile sau boasca resuscitata prin procedee chimice. Acesta nu are nici o legatura cu adevaratele calitati ale uleiului de masline. Mai jos o sa va dau cateva sfaturi culese si invate si de mine in alegerea unui ulei de masline bun:
- Alege mereu sticlele negre care contin ulei de masline. Lumina altereaza rapid uleiul de masline, ii da un gust ranced si duce la pierderea proprietatilor.
- Uleiul in sticle negre sau in cutii de tabla este mai bun decat cel in sticle albe.
- Este mai bine sa cumperi ulei de masline in sticle mici, pentru ca un contact indelungat cu aerul altereaza polifenolii si gustul. 
- Culoarea uleiului nu indica calitatea sa, ci mai degraba varietatea si gradul de maturare al maslinelor din care a fost facut.



In concluzie , ca de obicei, va sfatuiesc sa folositi ulei de masline de buna calitate, este excelent in salate si la asezonarea legumelor, este excelent pentru organismul dumneavoatra si va poate face numai bine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu