Translate

joi, 25 iulie 2013

Stiuca umpluta

Asa cum v-am mai spus, am un prieten bun , mare pescar, in special la rapitor, care din cand in cand mai imi aduce si mie cate un peste.De data asta vedeta zilei a fost o stiuca de 2,5kg! Carnea de stiuca , la multi le pare fada , insa daca o preparati ca mai jos , o sa va lingeti pe degete! Reteta e un pic mai complexa(de aia am pus si mai multe poze!), dar rezultatul va asigur ca merita!
Aveti nevoie de:
- o stiuca curatata
- 2 felii de paine inmuiate in lapte
- 2 ceapa, 2 morcovi
- pulpa de la 2 rosii
- 250 gr de bulion (pasta de rosii)
- o mana de verdeata(eu am avut patrunjel,marar si frunze de telina)
-2 foi de dafin, 2 oua, 4 catei de usturoi
-1 ardei iute , o lingurita fulgi de ardei iute uscat
- un pahar de vin alb demisec
-ulei, sare si piper
Se spala bine stiuca.Incepem sa o despielitam(in romana veche -sa o belim!), sa scoatem pielea de pe carne si oase , avand grija sa nu o rupem.Daca stiuca e proaspata , acest lucru se poate face si cu degetele.Practic trebuie sa ne ramana pielea intr-o parte si carne si oasele in partea cealalta.
Pielea stiucii se lasa apoi la uscat minim 1/2h. Carnea se scoate de pe oase.Oasele se pun sa fiarba intr-o oala pe foc, cu 1 l de apa, sare si 2 foi de dafin. Se da apoi  prin masina de tocat  carnea ramasa, o ceapa  si painea tinuta in lapte , bine scursa.Se amesteca apoi totul cu cele 2 oua, verdeata tocata, usturoiul zdrobit , lingurita de ardei iute uscat si pulpa de la cele 2 rosii ,taiata cubulete.Se sareaza si pipereaza dupa gust si dorinte.
Se ia apoi o tava mai adanca , se stropeste cu ulei  si se face un pat din ceapa ramasa si morcovii taiati rondele.

Dupa ce pielea a stat la uscat, incepem sa o umplem cu amestecul de carne de peste.Aceasta operatie o facem tot manual , pentru ca este mai simplu.Dupa ce am umplut pielea, ne apucam sa o coasem cu grija. Se poate folosi atat ata alimentara cat si at de papiota(mai groasa un pic).Se coase pielea stiucii peste tot unde ne temem ca poate iesi umplutura.
 Intre timp tava adanca, cu patul de ceapa si morcovi , o punem pe ochiul unui aragaz , ca sa se inmoaie un pic legumele.
Dupa ce am cusut stiuca, o punem in tava , peste patul de ceapa si morcovi.Se adauga zeama de peste(cea in care au fiert oasele), paharul de vin si bulionul.Se pun in zeama si ardeii iuti tocati. Se lasa pe aragaz sa fiarba o ora , la foc mic.
Dupa o ora de fiert molcolm pe aragaz, se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru inca o ora si jumatate.Din sfert in sfert de ora se stropeste stiuca cu zeama in care fierbe(asta ca sa nu se usuce!).Este gata cand s-a rumenit si tie incepe sa-ti ploua in gura !
Desi este destul de migaloasa creatia , va asigur ca rezultatul final este unul excelent ! Dintr-un peste cu carne fada , facem transformarea intr-un peste savuros si gustos , care pe multi dintre cei care strambau din nas la auzul cuvantului stiuca , ii va face sa se razgandeasca !!
Bineinteles ca daca alaturi aveti si o carafa de vin alb,rece de Niculitel , asa cum va spun de fiecare data, transformam totul in magie !!

Pofta Buna!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu