Translate

luni, 8 iulie 2013

Ingredientul saptamanii- Menta


O cunoastem, cred, inca din copilarie, de cand ne durea burta si bunicii ne faceau un ceai din ea! Saptamana aceasta, ingredientul vedeta este menta! Cand oamenii aud de menta, bomboanele sau inghetatata sunt primele lucruri la care se gandesc. Asa ca sa spunem cate ceva despre ea!
Menta este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante (aromatice și unele medicinale) din familia Lamiaceae, răspândite la nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și celelalte în Europa și Asia; există și hibrizi. Toate speciile de mentă sunt foarte aromate. Ea are un gust puternic și mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată.



Aceasta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc. Menta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale şi asta datorită aromei deosebite dar şi a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate. Are proprietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante şi poate fi folosită în problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii biliare (fiere), circulaţiei şi lista poate continua.



In bucatarie, menta se poate folosi in mai multe feluri. Uscata, menta este un condiment foarte apreciat, pusa in salatele de fructe (apreciata mai ales vara, datorita aromei sale racoritoare), in supe (mai ales cele de chimen), in diferite dulciuri (creme, dulceturi, prajituri, ciocolata).Proaspata este folosita la diverse sucuri si limonade, cat si la asezonarea carnurilor. Iata mai jos si cateva din retetele cele mai rapide si cunoscute cu menta :
- Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt si lasand 2 ore acest amestec sa se intrepatrunda, se obtine un sos foarte bun, care se consuma cu mancarurile picante.
- Frunze de patrunjel si de menta se taie foarte fin, se amesteca bine cu zeama de lamaie si cu bucatele mici de rosii, obtinandu-se tabboule
- Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt, castraveti si un catel de usturoi fin tocat se obtine celebrul tzatziki



In concluzie, menta este considerata in buna masura un ingredient-medicament foarte bun pentru alimentatie, de utilizat in bucatarie, care, pe langa savoarea ei, are si multe calitati benefice!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu