Translate

duminică, 21 iulie 2013

Salate

Este sezonul legumelor proaspete!! Daca intrati (si doar din curiozitate, daca nu voit !) intr-o piata de legume in aceasta perioada, o sa va incante multitudinea de produse de pe tarabe. De la legumele tipic romanesti, pana la incercarile pe care le fac unii producatori agricoli cu soiuri mai putin cunoscute sau uzitate la noi. Tarabele sunt pline de rosii (care chiar au gust si se vad ca sunt produse la noi!), dovlecei (anul asta a fost fantastic pentru ei!), ceapa verde, uscata si rosie, vinete, fasole alba si fasole verde pastai, morcovi noi, telina tanara, usturoi romanesc, sfecla rosie proaspata, castraveti, ardei gras si ardei iute, brocoli produs la noi, conopida, salata verde de mai multe feluri, ciuperci de padure (mai ales cu vremea asta!). Au aparut inclusiv speciile noi de rosii - galbene, mov - si vinetele albe sau dovleceii mai inchisi la culoare (zuchinni) - netipice pentr Romania. Iar ca fructe sunt pepenii si verzi si rosii, caisele, nectarinele (produse tot la noi!), merele varatice,  piersicile si inclusiv fructele de padure - mure, afine si zmeura. Asa ca, asa cum am mai spus uitati in perioada asta de supermarketuri si intrati mai des in piete, pentru a cumpara legume !!!
Acum ce facem cu ele?! Putem face o gramada de salate!!


De la salate simple - cu una sau doua legume - pana la salate mai ingenioase. Putem face salate cu putine calorii sau salate mai satioase!

Totul e sa vrem si sa putem inlocui mesele cu care suntem obisnuiti (adica mai grele, mai grase si uzuale) cu cate o salata care sa ne creeze aceeasi stare de bine si de placere! Oricum pentru perioada de vara sunt cu mult mai recomandate decat alte tipuri de mancare!
Putem folosi legume in toate formele, de la cele cu frunze pana la radacinoase, in combinatie una cu alta, in functie de imaginatia fiecaruia, crude, oparite sau fierte in apa sau la aburi. Putem sa le combinam cu fructe, putem sa le facem mai satioase, adaugand brenzeturi, carnuri - peste, pui sau vita. Important este sa vrem sa le facem!
Dressing-urile lor ne lasa, la fel, o mare "plaja de joaca"! De la  sosuri simple cu ulei si sare, pana la cele un pic mai complicate cu ingrediente si arome mai multe! Important este sa le incercam si sa nu temem de face combinatii, deoarece posibitati sunt multe !
Avantaje sunt multe, pe langa surplusul de de vitamine pe care il vom asimila, pana la cele referitoare la digestie si dieta.

In concluzie, o sa bag o lozinca: Vara si nu numai, consumati salate!!!

Pofte Bune !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu