Translate

miercuri, 4 septembrie 2013

Ciorba de storceag

Lucrul cel mai pregnant ,care mi-a ramas in cap, dintre toate felurile degustate in vacanta abia trecuta, este aceasta ciorba  -ciorba de storceag. Din cate am inteles este regina ciorbelor din Delta si se mananca doar la Sf Gheorghe.Cum reteta bucataresei din Sf Gheorghe este apropiata de cea a maestrului Radu Anton Roman, o sa va dau mai jos reteta lui.


"- 200 g cartofi ,1 ceapă , 1 morcov;
- 100 g smântână subţire ,1 ou ,1 linguriţă sare;
- 1 legătură mărar , 1 vârf cuţit piper pisat;
- 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb);
Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert.Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă).Se taie carnea de peşte (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura.Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert.Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul.După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă întrun clocot.

Storceagul se mănâncă întrun singur loc din România — la Sf, Gheorghe — Delta Dunării.
E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea si un vin usor sampanizat roze ,specific zonei deltei ,produs pe Grindurile Letea si Caraorman."

Este o ciorba exceptionala , nu este foarte greu de facut si merita chiar sa va duceti doar pentru asta acolo!!


Pofta Buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu