Translate

luni, 22 iulie 2013

Ingredientul saptamanii-Patrunjelul

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară. Primele consemnări istorice ale folosirii acestei plante se găsesc la greci şi romani, care-l foloseau ca plantă medicinală, dar şi în alimentaţie. 
Frate cu mararul, leusteanul si telina, patrunjelul are calitati pe care putine medicamente se pot lauda ca le au si fara reactii adverse.Această leguma poate vindeca cancerul și poate reda tinerețea biologica. Anticii grecii considerau că această plantă unește lumea viilor cu cea a morților.In compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă  100 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier,  provitamina A, mai multă vitamina C în comparaţie cu 100 g fructe de măceşe sau cu o lămâie. Consumat cat se poate crud, patrunjelul are efecte antioxidante, antiinflamatorii si antiinfectioase, protejeaza plamanii, ficatul, aparatul digestiv, impiedica aparitia mutatiilor canceroase, combate reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
Daca esti un mare consumator de preparate din carne, formeaza-ti un obicei si adauga, cel putin de trei ori pe saptamana, o salata de patrunjel, va impiedica depunerea colesterolului pe artere,  lasandu-le curate si flexibile.De la patrunjel se consuma atat radacina cat si frunzele.O cura de salata de frunze de patrunjel, de 10, 14 zile, este tonica si revigoranta, detoxifica organismul, contribuind, in acest fel, la mentinerea sanatatii. O astfel de salata se recomanda ca un excelent purificator si dupa un consum exagerat de alcool, cafea, tigari ori mancaruri exagerat de grase. Frunzele proaspete de pătrunjel se păstrează în frigider câteva  zile, iar rădăcina poate sta și două-trei luni.
Radacina de patrunjel, un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului si antiviral, pe care, de regula, o folosim la ciorba, este bogata in vitamine, enzime, minerale, flavonoide si compusi aromati. Radacian o mai putem folosi si la salate , rasa  sau taiata in felii subtiri.Prin fierbere, se pierd cam 50% din nutrientii pe care radacina ii contine in stare cruda, dar ceea ce ramane este mai usor absorbit de organism. Specialistii insa, recomanda ca in scop terapeutic, radacina de patrunjel sa fie consumata in stare cruda sun forma de suc sau data prin razatoarea mica, in salata, in combinatie cu morcov, telina si alte legume ori fructe
Patrunjelul este iubit mult si in alte bucatarii ,cum ar fi cea franceza-se face celebrul sos persillade, cea italiana -unde este folosit si la un tip de pesto , cea asiatica-unde este folosit mult alaturi de coriandru. La noi are o larga utilitate , fiind printre cele mai uzitate verdeturi (sau radacinoase) , de la ciorbe sau mancaruri unde-i folosim si radacina si frunzele , pana la salate de tot felul si decorarea felurilor de mancare.
Pentru toate aceste merite si utilitate a lui , vi-l propun in aceasta saptamana ca ingredient vedeta.

Pofta Buna!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu