Translate

luni, 1 iulie 2013

Ingredientul saptamanii - Rozmarinul




Toti cred ca-l cunoastem si ca macar odata l-am folosit! Vedeta saptamanii este Rozmarinul. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Cu infatisarea sa de arbust ce-si pastreaza verdeata si peste iarna si ale carui crengi pot fi impletite in cununi, rozmarinul simbolizeaza statornicia, atractia fizica si renasterea afectiva.



Aceasta planta nu este folosita numai in bucatarie, ci este utilizata si ca remediu natural impotriva racelii, durerilor de cap sau problemelor psihice (a avut rezultate inclusiv in tratamentul bolii Alzheimer). Este bogat in fier, calciu, vitamina B6 si antioxidanti, fapt care il recomanda drept ajutator al memoriei si in prevenirea cancerului. Are insa si proprietati cosmetice, uleiul de rozmarin fiind folosit in sampoane pentru parul deteriorat.



Rozmarinul este o planta aromatica folosita mult in bucatariile cu specific sau influente mediteraneene. El poate fi crescut si acasa, insa prefera solurile din apropierea marii, acolo unde isi poate dezvolta la maxim aroma. Exista mai multe tipuri de rozmarin, care se deosebesc mai ales prin prisma culorii frunzelor: aceste frunze ca niste ace pot avea culori de la bleu, galben, la roz sau verde inchis. Gustul rozmarinului este răşinos şi aromat. Rozmarinul proaspăt este foarte aromat. Dacă este uscat, gustul rozmarinului este uşor amar şi puţin iute motiv pentru care se foloseşte în cantităţi reduse. Se potriveşte pentru asezonarea mielului, a vânatului, a cărnii de porc şi de pui. Foarte bun cu fructe şi legume precum roşiile, dovleceii, dar şi cu fasolea, cartofii şi alte legume. Rozmarinul se asociază bine cu usturoiul şi cimbrul şi este prietenos în combinaţie cu majoritatea ierburilor mediteraneene (oregano, busuioc, etc).



Datorita calitatlor lui va recomand sa-l plantati si sa-l folositi cu incredere!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu