Toti
cred ca-l cunoastem si ca macar odata l-am folosit! Vedeta saptamanii este
Rozmarinul. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Cu infatisarea sa de arbust ce-si pastreaza verdeata si
peste iarna si ale carui crengi pot fi impletite in cununi, rozmarinul
simbolizeaza statornicia, atractia fizica si renasterea afectiva.
Aceasta planta nu este
folosita numai in bucatarie, ci este utilizata si ca remediu natural impotriva
racelii, durerilor de cap sau problemelor psihice (a avut rezultate inclusiv in
tratamentul bolii Alzheimer). Este bogat in fier, calciu, vitamina B6 si
antioxidanti, fapt care il recomanda drept ajutator al memoriei si in prevenirea
cancerului. Are insa si proprietati cosmetice, uleiul de rozmarin fiind folosit
in sampoane pentru parul deteriorat.
Rozmarinul este o planta aromatica folosita mult
in bucatariile cu specific sau influente mediteraneene. El poate fi crescut si acasa, insa prefera solurile din
apropierea marii, acolo unde isi poate dezvolta la maxim aroma. Exista mai
multe tipuri de rozmarin, care se deosebesc mai ales prin prisma culorii
frunzelor: aceste frunze ca niste ace pot avea culori de la bleu, galben, la
roz sau verde inchis. Gustul rozmarinului este răşinos şi aromat. Rozmarinul proaspăt este foarte
aromat. Dacă este uscat, gustul rozmarinului este uşor amar şi puţin iute motiv
pentru care se foloseşte în cantităţi reduse. Se potriveşte pentru asezonarea
mielului, a vânatului, a cărnii de porc şi de pui. Foarte bun cu fructe şi legume
precum roşiile, dovleceii, dar şi cu fasolea, cartofii şi alte legume. Rozmarinul
se asociază bine cu usturoiul şi cimbrul şi
este prietenos în combinaţie cu majoritatea ierburilor mediteraneene (oregano, busuioc,
etc).
Datorita calitatlor lui va
recomand sa-l plantati si sa-l folositi cu incredere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu