O cunoastem, cred, inca din copilarie, de cand
ne durea burta si bunicii ne faceau un ceai din ea! Saptamana aceasta,
ingredientul vedeta este menta! Cand oamenii aud de menta, bomboanele sau
inghetatata sunt primele lucruri la care se gandesc. Asa ca sa spunem cate ceva
despre ea!
Menta este un gen de aproximativ 25-30 specii
de plante (aromatice și unele medicinale) din familia Lamiaceae, răspândite la
nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și
celelalte în Europa și Asia; există și hibrizi.
Toate speciile de mentă sunt foarte aromate. Ea are un gust puternic și
mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată.
Aceasta este o planta perena, rezistenta, care
se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul
infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu
compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a
uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran,
a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de
tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice
etc. Menta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale şi asta
datorită aromei deosebite dar şi a beneficiilor pe care le aduce pentru
sănătate. Are proprietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante şi poate fi
folosită în problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii
biliare (fiere), circulaţiei şi lista poate continua.
In bucatarie, menta se poate folosi in mai
multe feluri. Uscata, menta este un condiment foarte apreciat, pusa in salatele
de fructe (apreciata mai ales vara, datorita aromei sale racoritoare), in supe
(mai ales cele de chimen), in diferite dulciuri (creme, dulceturi, prajituri,
ciocolata).Proaspata este folosita la diverse sucuri si limonade, cat si la
asezonarea carnurilor. Iata mai jos si cateva din retetele cele mai rapide si
cunoscute cu menta :
- Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt si
lasand 2 ore acest amestec sa se intrepatrunda, se obtine un sos foarte bun,
care se consuma cu mancarurile picante.
- Frunze de patrunjel si de menta se taie foarte
fin, se amesteca bine cu zeama de lamaie si cu bucatele mici de rosii,
obtinandu-se tabboule
- Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt, castraveti si un catel de usturoi fin tocat se obtine celebrul tzatziki
In concluzie, menta este considerata in buna
masura un ingredient-medicament foarte bun pentru alimentatie, de utilizat in
bucatarie, care, pe langa savoarea ei, are si multe calitati benefice!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu