Translate

luni, 29 iulie 2013

Ingredientul saptamanii -Rosia

Rosiile sunt cel mai popular fruct din lume.
Rosiile au fost cultivate pentru prima data in AD 700 de azteci si incasi. Exploratorii ce se intorceau din Mexic au introdus rosia in Europa, unde a fost mentionata pentru prima data in 1556. Francezii l-au numit "marul iubirii," germanii "marul paradisului." Roșia este o plantă nativă a sudului Americii de Nord și nordului Americii de Sud, având un areal natural de extindere din centrul Mexiculuipînă în Peru. Au ajuns in Spania, prin anul 1500.Inainte se credea ca sint otravitoare si erau folosite ca planta ornamentala, mai ales in Marea Britanie. In anii 1800, rosiile nu au mai fost considerate element de decor, ci ingredient, fiind folosite la prepararea sosurilor si supelor. Schimbarea se datoreaza unora dintre cei mai mari mincatori de rosii, italienii, care au descoperit bogatia gustului acestei legume. Francezii le numeau "pommes d'amour", merele dragostei, intrucit credeau ca au proprietati afrodisiace.  In 1900, rosiile ajung in America. Aici sint acum una dintre cele mai consumate legume, dupa cartofi.

Din punct de vedere botanic, leguma apartine familiei Solanancee, care include, de asemenea si ardeii iuti, cartofii , vinetele etc. Denumirea stintifica: Lycopersicon esculentum
Rosiile sunt bogate in vitaminele A si C si fibre, si sunt fara colesterol. Rosiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, ele continand numai 18 calorii la 100 g. Cu toate acestea, ele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita beneficiilor sale multiple este adesea recomandata de catre dieticieni si nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate. Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor, este prezent in rosii. Studiile au aratat ca licopenul previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultra-violete (UV) si ofera protectie impotriva cancerului de piele.

In lume exista aproape 10.000 de tipuri de rosii, in diferite culori, forme si marimi. Exista rosii cit o cireasa sau rosii mari, carnoase; rosii lunguiete sau rotunde; portocalii, roz, rosu aprins sau inchis, mov si verzi.

Tomatele sunt folosite in multe produse de bucatarie inclusiv, bineinteles, sucul de tomate, ketchup, pasta de rosii.Conform unui sondaj al Consiliului Ambalajelor Metalice din 1997, 68% dintre bucatari folosesc rosii la conserva pentru usurinta, calitate si aroma. Cea mai cunoscuta metoda de folosire a rosiilor este in salate si sosuri.Din rosii prospat stoarse se prepara sucuri ce se beau ca atare cu sare si piper sau in preparea cocteilurilor


Cateva sfaturi referitoare la rosii:
-Rosiile se pastreaza la temperatura camerei. Daca sint tinute in frigider, isi pierd atit proprietatile nutritive, cit si aroma. 
-Rosiile care nu sint coapte suficient, trebuie pastrate intr-o punga de hirtie, intepata usor, in care se mai pune un mar sau o para. 
-Cind cumperi rosiile, fii atent sa fie ferme, culoarea sa fie frumoasa, sa nu aiba pete verzi si cind le atingi sa fie putin moi.
-Curatarea rosiilor de coaja se face foarte simplu, taind cu cutitul un x la baza rosiei si tinindu-le in apa fierbinte 10 - 20 de secunde

Soiurile organice contin de 3 ori mai mult licopen spre deosebire de cele non-organice.
Profitati deci , in acest sezon de a va cumpara si consuma rosii de buna calitate !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu