Rosiile sunt cel mai popular
fruct din lume.
Din punct de vedere
botanic, leguma apartine familiei Solanancee, care include, de asemenea si
ardeii iuti, cartofii , vinetele etc. Denumirea stintifica: Lycopersicon
esculentum
Rosiile sunt bogate in
vitaminele A si C si fibre, si sunt fara colesterol. Rosiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de
calorii, ele continand numai 18 calorii la 100 g. Cu toate acestea, ele sunt o
sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita
beneficiilor sale multiple este adesea recomandata de catre dieticieni si
nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de
pierdere in greutate. Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor,
este prezent in rosii. Studiile au aratat ca licopenul previne
deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultra-violete (UV) si ofera
protectie impotriva cancerului de piele.
In lume exista aproape 10.000 de tipuri de rosii, in diferite culori, forme
si marimi. Exista rosii cit o cireasa sau rosii mari, carnoase; rosii lunguiete
sau rotunde; portocalii, roz, rosu aprins sau inchis, mov si verzi.
Tomatele sunt folosite in multe produse de
bucatarie inclusiv, bineinteles, sucul de tomate, ketchup, pasta de rosii.Conform
unui sondaj al Consiliului Ambalajelor Metalice din 1997, 68% dintre bucatari
folosesc rosii la conserva pentru usurinta, calitate si aroma. Cea mai cunoscuta metoda de folosire a rosiilor este in
salate si sosuri.Din rosii prospat stoarse se prepara sucuri ce se beau ca atare cu sare
si piper sau in preparea cocteilurilor
Cateva sfaturi referitoare la rosii:
-Rosiile se pastreaza la temperatura camerei. Daca sint tinute in frigider,
isi pierd atit proprietatile nutritive, cit si aroma.
-Rosiile care nu sint
coapte suficient, trebuie pastrate intr-o punga de hirtie, intepata usor, in
care se mai pune un mar sau o para.
-Cind cumperi rosiile, fii atent sa fie ferme, culoarea sa fie frumoasa, sa
nu aiba pete verzi si cind le atingi sa fie putin moi.
-Curatarea rosiilor de coaja se face foarte simplu, taind cu cutitul un x la
baza rosiei si tinindu-le in apa fierbinte 10 - 20 de secunde
Soiurile organice contin
de 3 ori mai mult licopen spre deosebire de cele non-organice.
Profitati deci , in acest sezon de a va cumpara si consuma rosii de buna calitate !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu