Uleiul
de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale
maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal
care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Uleiurile clasificate
"extra-virgin" si "virgin" sunt preparate din masline
strivire sub forma de terci, care sunt presate pentru a extrage uleiul.
Aceste uleiuri sunt asa
numite uleiuri de prima presa, fara a utiliza caldura.
Beneficiile
uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui
Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In
prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra
virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru
mentinerea sanatatii organismului. Beneficiile medicale ale uleiului de
masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si
continutului ridicat de antioxidanti. Medicii susțin că uleiul de masline face parte din grupul alimentelor de
protecţie pentru sănătate. Este un excelent furnizor de acizi graşi
monosaturaţi capabili să prevină o serie de boli grave. Uleiul extra-virgin si uleiul de masline virgin sunt recunoscute pentru proprietatile lor sanatoase, beneficiile venind din
nivelul ridicat de grasimi mononesaturate, care sustin colesterolul "bun",
precum si din bogatia de polifenoli si antioxidanti puternici care pot ajuta la
prevenirea bolilor cardiovasculare si la scaderea tensiunii arteriale. Uleiul de
masline, prin calitatile lui, iti protejeaza inima, te scapa de gastrita si
protejeaza ficatul, intareste oasele si calmeaza durerile, face minuni pentru
piele si par si in acelasi timp este un aliat impotriva cancerului.
Calitatea uleiului
depinde de timpul de prelucrare. Uleiurile de foarte buna calitate sunt
preparate in circa 24 de ore de la recoltarea maslinelor si au cel mai mare
continut de acizi grasi liberi (un ulei extra-virgin poate avea pana la 0,8 la
suta acizi grasi, in timp ce uleiurile virgine 2 la suta). Dar uleiurile
extra-virgine au mai multi polifenoli decat cele virgine. Un alt criteriu este
calitatea de a fi sau nu filtrat a uleiului. Uleiurile nefiltrate au particule
mici de masline in ele, ceea ce reduce termenul de valabilitate al acestora. In
uleiurile nefiltrate resturile de masline se depun la fundul sticlelor. Iata
tipurile de ulei de masline :
1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a
neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de
calitate inferioare si, de regula, este ieftin.
2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei
rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust
placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna
ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.
3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de
masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate
echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline
virgin si este foarte aromat.
4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara
se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de
ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata
a maslinelor.
E clar
ca uleiul de masline extravirgin reprezinta un aliment care nu trebuie sa
lipseasca din dieta noastra zilnica. Noi il preferam pentru aportul de arome din
manacruru, iar specialistii in nutritie il recomand pentru calitatile sale
nutritionale deosebite.
Îl poţi
folosi atât la asezonarea salatelor si a mancarurilor, ca atare, în terapii
pentru diverse boli, în îngrijirea pielii şi a părului, cât şi la gătit. Uleiul
de măsline îşi menţine proprietăţile chiar şi atunci când este încălzit până la
210 grade Celsius.
Suntem insa una dintre putinele tari care mai accepta pe
rafturile de alimente ulei obtinut din "pomace" sau
"sansa", din "turte de masline " cum zic ei , adica
un ulei inferior obtinut din reziduurile sau boasca resuscitata prin procedee
chimice. Acesta nu are nici o legatura cu adevaratele calitati ale uleiului
de masline. Mai jos o sa va dau cateva sfaturi culese si invate si de mine in
alegerea unui ulei de masline bun:
- Alege mereu sticlele
negre care contin ulei de masline. Lumina altereaza rapid uleiul de masline, ii
da un gust ranced si duce la pierderea proprietatilor.
- Uleiul in sticle negre
sau in cutii de tabla este mai bun decat cel in sticle albe.
- Este mai bine sa cumperi ulei de masline in sticle mici, pentru
ca un contact indelungat cu aerul altereaza polifenolii si gustul.
- Culoarea uleiului nu indica calitatea sa, ci mai degraba
varietatea si gradul de maturare al maslinelor din care a fost facut.
In concluzie , ca de obicei, va sfatuiesc sa folositi ulei de
masline de buna calitate, este excelent in salate si la asezonarea legumelor,
este excelent pentru organismul dumneavoatra si va poate face numai bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu