O
cunoastem, sigur am si baut cel putin odata un paharel si probabil toti stim sa
o facem. Este sezonul visinelor, asa ca azi o sa vorbim un pic despre visinata.
Vişinata
este o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust
dulce, fructat. Vişinata este
probabil cea mai populară băutură de casă, mai uşor şi
mai la îndemână de realizat decât vinul sau alte licori alcoolice. Vişinata
este, de fapt, un macerat alcoolic, pe bază de fructe şi zahăr. Vă puteţi
produce singuri vişinata acasă respectând câteva indicaţii simple. Reteta
de baza este urmatoarea:
- 2kg
de visine
- 1kg
de zahar
- 1
l de alcool dublu rafinat de 90 de grade
Vişinele
coapte se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. După ce
s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă. Se pune un rând
de vişine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de
zahăr.
Se
închide bine damigeana şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi la căldură, aproximativ o
săptămână, până când zahărul se topeşte formându-se un sirop. În tot acest
timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu
zahărul. Când s-a topit zahărul şi siropul este format, se va adăuga alcoolul
şi se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două
zile şi se va păstra la loc întunecat şi mai răcoros. După această perioadă, se
trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul.
Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau
mâncate pur şi simplu.
Se
poate inlocui alcoolul dublu rafinat (pentru ca este destul de scump!) cu
alte tipuri de spirtoase: vodca sau chiar tuica (rachiu, palinca) mai
tare. De asemenea pentru aroma, se mai poate adauga si cate o mana de zmeura
sau de afine.
Asa
ca nu va temeti, daca va place, sa v-o produceti singuri acasa. Este
incomparabila cu surogatele care se gasesc in comert!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu