Translate

marți, 5 noiembrie 2013

Tocanita de mistret si cartofi

Este o reteta la care "am lucrat" impreuna cu vecinul si am avut mai multe avantaje:el a adus mistretul si l-a fezandat, avem o plita afara pe care l-am gatit la foc de lemne, tot vecinul a adus si o palinca buna,am avut lemne bune de brad(pentru flacara de la plita!),vremea friguroasa,numai buna de stat afara la plita, asa ca totul a fost in favoarea gatitului !!Oricum , imi cer scuze pentru calitatea pozelor,care au fost facute la locul actiunii ,in acea seara friguroasa de octombrie(de palincuta alaturi nici o vorba,da !!!!) Pot sa va asigur , ca reteta este simpla si rezultatul a fost unul delicios !!
Aveti nevoie de:
-1,5-2 kg pulpa de mistret
pentru fezandat:
-mustar(dupa preferinta dulce sau iute)
-1l vin rosu demisec
-o mana de cimbru, 3 foi de dafin
-sare si piper
pentru tocanita:
-1,5 kg de cartofi rosii
- o capatana de usturoi
- 4 - 5 linguri de paprika( dulce sau iute dupa dorinta)
-o legatura de cimbru
- 2 cutii de rosii tocate
-2 linguri bulion
-4 linguri untura de porc
- sare si piper
Pulpa de mistret se spala, se curata de pielite si se taie in  bucati potrivite.Se pun intr-un vas mai adanc si se sareaza si pipereaza , dupa care se ung bine toate bucatile cu mustar.Se presara si cu cimbru, si se acopera apoi totul cu vin,Se pun si foile de dafin in zeama  si se lasa sa stea la rece totul , pentru minim 5-6 ore.
Cand suntem gata cu fezandarea, facem focul la plita si ne apucam si de tocanita.Punem un ceaun pe foc si adaugam untura la topit.Usturoiul se curata si se toaca feliute.Cartofii se curata si se imbucatesc potrivit, lasandu-i in apa rece pana le vine randul.Cand untura incepe sa sfaraie, se adauga bucatile de mistret si 2-3 linguri de paprika.Totul o sa inceapa sa sfaraie molcolm,prinzand si culoare, moment in care adaugam usturoiul si cimbrul.Se acopera cu un capac si se mai amesteca din cand in cand, totul, ca sa nu se lipeasca, carnea incepand sa-si lase zeama si sa se fragezeasca.
Dupa 30 de minute de "bolborosit" si fragezit, se adauga si cartofii  si restul de paprika.Se amesteca bine si se lasa vreo 5 minute sa-si traga aromele ,dupa care se adauga si rosiile tocate.Se mai pune si o cana de apa si se lasa totul sa fiarba.Cand cartofii sunt aproape fierti , adaugam si bulionul , se sareaza si pipereaza dupa gust. Se mai lasa cat sa se termine de fiert bine cartofii -personal, imi place sa-i las mai mult sa fiarba , ca sa se zdrobeasca unii in compozitie si sosul sa devina un pic mai pastos!
Alaturi de un bol de castraveti murati si cateva gogonele  aruncate deasupra , o mamaliguta  calda si un vin rosu sec sau demisec , totul devine o poveste si o incantare pentru papilele gustative !!Oricum unul dintre lucrurile principale,care conteaza, in amalgamul aceastei retete este gatitul pe plita, sau mai bine zis la foc de lemne!!


Pofta Buna !!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu