Socul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Florile sale
au un miros placut, racoritor, proaspat. La noi, socul este recunoscut ca
planta de leac si planta magica. Terapia cu flori de soc este
recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice
si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice,
oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).Florile de soc se
culeg, de preferinta, in zilele insorite si se usuca in strat subtire, cat mai
rasfirate. Din florile proaspete se obtine socata, o
bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se
prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in
combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare.Socata se
poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si
certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici
Ingrediente pentru Socata
10 -15 flori mari soc
600-800 gr zahar
2-3 lamai
8 gr drojdie proaspata
600-800 gr zahar
2-3 lamai
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
Socata - Preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu
zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa
cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.A doua zi se umple borcanul cu
apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera si se
lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat
de acidulata doriti sa fie soacata).In fiecare zi amestecati in borcan
dimineata si seara si gustati socata.
Cand a ajuns la aciditatea dorita
strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
Socata
se serveste cat mai rece cu ,cuburi de
gheata si este excelenta in zilele de
canicula
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu