Translate

vineri, 14 iunie 2013

Socata

Desi este un pic tarziu pentru ea , s-ar putea sa mai gasiti totusi prin piata flori de soc, eu v-o recomand din tot sufletul ca alta bautura racoritoare!!


Socul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Florile sale au un miros placut, racoritor, proaspat. La noi, socul este recunoscut ca planta de leac si planta magica. Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).Florile de soc se culeg, de preferinta, in zilele insorite si se usuca in strat subtire, cat mai rasfirate. Din florile proaspete se obtine socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare.Socata se poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici

Ingrediente pentru Socata
10 -15 flori mari soc
600-800 gr zahar
2-3 lamai
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
Socata - Preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata).In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. 

Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
Socata se serveste cat mai rece  cu ,cuburi de gheata  si este excelenta in zilele de canicula 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu