Pentru a nu se sfarsi saptamana, in care ingredient avem usturoiul ,as vrea sa scriu un pic si despre cel mai des produs sau mai bine zis cea mai frecventa utilizare a usturoiului, la noi in tara : MUJDEIUL
Mujdei stie sa faca toata lumea (cel putin asa cred eu!!), fiecare avand stilul si reteta lui favorita. Datorita calitatilor bincunoscute ale usturoiului (pe care nu si le pierde in mujdei), acest tip de sos , despre care as putea sa spun ca este nelipsit in Romania si in bucatarie si la gratare,este un ingredient excelent.Il folosim la condimentarea fripturilor, a pestelui si a legumelor.Noi am ajuns sa-l folosim inclusiv la condimentarea ciorbelor(vezi ciorba de burta, de "bodolane"-a se citi picior de porc-,etc)
Baza lui este usturoiul zdrobit ,frecat cu sare si ulei.De aici fiecare il face cum stie si doreste: in Delta se pune otet pentru a intensufica gustul,unii il amesteca cu un sos de rosii coapte, unii pun iaurt sau smantana pentru a estompa iutimea usturoiului,
altii pun ierburi ca busuioc , menta , cimbru sau rozmarin pentru a intensifica intreg buchetul de aromeSe poate folosi la toate tipurile de carne: porc,vita,miel, pasare ,vanat, peste si fructe de mare.Se foloseste la marinate si la producerea slaninei. Legumele la gratar , prajite sau fierte merg excelent cu el. Carnea de la gratar pana la rasol este exceptionala in combinatie cu el .
Va recomand sa nu-l evitati , se face rapid si este sanatos !
Pofta Buna!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu