Desi titulatura oficiala este de fasole verde, de regula, fasolea pastai pe care o gasim in piete si in magazine are culoarea... galbena, mai rar verde sau verde cu dungi rosietice. Originara din America Centrala, a fost adusa de conchistadorii spanioli in Europa, si apoi raspandita si in Asia. In Romania, prima folosire a fasolei in alimentatie este consemnata in anul 1742, iar de atunci, pastaile sale au devenit parte integranta a bucatariei traditionale. Adesea a fost denumita carnea saracului, pentru ca este foarte bogata in proteine, la fel ca surata sa, lintea.
Ceea ce s-a stiut mai putin despre fasole pana de curand este ca pastaile sale constituie si un medicament foarte valoros. Fasolea, numita adesea si carnea saracului sau carne de arac, pentru ca este bogata in proteine, dar si un aliment ieftin in comparatie cu carnea, este un aliment-medicament care vara, cand este sezonul pastailor, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa datorita calitatilor ei benefice pentru sanatate. De exemplu, fasolea pastai fie ea verde sau galbena are calitati deosebite in tratarea diabetului si a pancreatitei .Fasolea verde combate anemia si astenia datorita fierului, bine reprezentat in compozitia sa. Fasolea verde regleaza nivelul glicemiei, de aceea se recomanda consumul zilnic al acesteia persoanelor care sufera de diabet. Este bogata in fibre vegetale care impiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina. De asemenea este recomandata si celor care sufera de osteoporoza.
De regula, fasolea se consuma fiarta rapid in apa sau, mai bine, in abur, gatirea prin prajire sau la cuptor distrugandu-i mare parte din vitamine si din alte principii active. De asemenea, conservele cu fasole pastai nu mai pastreaza - conform studiilor nutritionistilor - aproape nimic din puterea curativa a pastailor proaspat gatite.
Fasolea
verde fiarta se obtine prin punerea pastailor bine spalate si curatate de
impuritati intr-o oala de inox, in care apa deja fierbe. Se lasa sa clocoteasca
la foc mic si se inteapa din timp in timp pastaile cu o furculita. In
momentul in care devin moi si furculita intra cu usurinta in ele, fierberea s-a
incheiat.
Asa ca nu ezitati , mergeti prin piete si cumparati fasole verde(mai ales ca pretul a mai scazut!), suntem in sezonul ei si trebuie profitat !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu