Translate

vineri, 28 iunie 2013

Dovlecei umpluti

Nu va inchipuiti ca e cine stie ce lucru complicat! Foarte gustosi, par mai greu de facut dar nu e asa!
Aveti nevoie de:
- 6 dovlecei potriviti ca marime
- 350 gr carne tocata (eu am luat amestec)
- o ceasca de orez spalat
- 1 ou, 1 morcov ras, 1 ceapa tocata
- 2 linguri bulion, o legatura de patrunjel verde tocat
- 1 pahar de vin alb demisec
- sare si piper
Dovleceii se spala si se taie in doua. Fiecare jumatate se scobeste cu ajutorul unei lingurite de miez si samburi. Carnea tocata se amesteca cu orez, ou, morcov ras, patrunjel si ceapa tocata, pana se omogenizeaza. Se umple apoi fiecare jumatate de dovlecel cu amestecul de mai sus. Se aseaza in picioare (bine stransi intre ei!) intr-o oala mai inalta potrivita, se adauga apa si vinul in oala, se pune bulionul pe fiecare dovlecel (ca un capacel!). Se pune apoi la fiert vreo 3/4 - 1 h. Dupa ce au fiert, se mai baga si la cuptor (preincalzit!) pentru 15 min, ca sa se rumenesca un pic.



Se servesc cu o lingura de smantana si alaturi de un vin alb demisec, bine racit!

Pofta Buna !!

joi, 27 iunie 2013

"Sandwich" cald de dovlecei cu cas

Eram in pana de idei, am incercat si mi-a iesit ceva delicios!
Aveti nevoie de:
- 4 dovlecei bine spalati
- 8 felii mai groase de cas
- 2 oua, 1 lingura de faina
- pesmet, 1 lingura de HdP
- ulei, sare si piper
- scobitori
Dovleceii se taie in doua, intai pe latime si apoi fiecare bucata pe lungime, rezultand 16 felii din ei. Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza sandwich punand la mijloc, intre 2 felii de dovlecel, cate o bucata de cas. Se presara HdP pe fiecare sandwich. Se fixeaza totul cu ajutorul unei scobitori.



Se bate oul cu faina intr-un bol. Se pune la incins o tigaie cu ulei. Se dau sandwich-urile prin ou, apoi prin pesmet si se pun la prajit. Se lasa sa se rumeneasca (si pe o parte si pe cealalta!) si se scot pe un servet de hartie. Atentie sa nu se topeasca tot casul!



Se serveste cald, langa o salata! E simplu si delicios !


Pofta Buna !!

miercuri, 26 iunie 2013

Tarta cu branzica dulce si gem de capsuni

Oana ne imbie din nou la dulce. 
De data asta a facut o tarta cu branza dulce si gem de capsuni (facut tot de ea).
Pentru aluat ne trebuie:
- 1/2 cub de drojdie (cel mic de 25 gr. sau pliculet)
- 100 ml. lapte
- 330 gr. faina
- 60 gr. zahar
- 1 ou
- 40 gr. unt moale
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 varf de sare


Drojdia se dizolva in lapte caldul si se lasa la dospit (10-15 min). Se adauga praful de sare, zaharul vanilat, faina, oul, untul si se amesteca bine pana se dezlipeste aluatul de pe maini. Se intinde cu ajutorul unui facalet - suprafata pe care se intinde va fi presarata cu faina (la fel si facaletul).

Si apoi incepem sa pregatim crema, pentru care ne trebuie:

- 500 gr. branza dulce
- 100 gr. zahar brun
- 3 oua
- coaja de lamaie (asta daca vreti, eu am scos coaja avand in vedere prostiile cu care sunt injectate citricele in prezent) si am pus esenta de vanilie

Pentru decor am folosit dulceata de capsuni pe care am facut-o acum cateva saptamani (aprox 1 kg de capsuni, 2 cani de zahar, zeama de la o lamaie adaugata spre sfarsit-totul fierbe pana scade si se ingroasa putin siropul- aspect de miere - fierbe max 50 min).
Cateva capsuni se adauga pe deasupra si apoi se toarna dulceata.
PS: capsunile se pot inlocui cu zmeura, visine, afine etc (dulceata se face la fel)
Va doresc o zi  dulce!


marți, 25 iunie 2013

Salata de "verze"

I-am zis salata de "verze" pentru ca amestecam doua tipuri de varza!Este foarte simpla si savuroasa!Te scoate rapid din pana de idei gastronomica!
Aveti nevoie de:
-1/2 varza alba,1/2 varza rosie- taiate fideluta
-1 cutie "perle de branzica de casa" sau urda frecata cu smantana
- 2 linguri ulei , fulgi de ardei iute
-sare si piper
Se amesteca varza fideluta cu fulgii de ardei si uleiul ,se sareaza si se pipereaza dupa gust .Se lasa apoi sa se odihneasca totul vreo 15 min.Se pun apoi peste varza ,cu ajutorul unei linguri , "insule" din branzica care se orneaza tot cu fulgi.Dupa gust se mai adauga ulei,sare si piper.
Cum branza folosita nu are prea mulye grasimi, este ideala si pentru cei care tin diete!!


Pofta Buna!!


luni, 24 iunie 2013

Farfalle cu sos de rosii si dovlecei

Excelente si rapide , savuroase si satioase!!
Aveti nevoie de:
- o cutie farfalle
-3-4 dovlecei
-o mana de busuioc proaspat , tocat
-500 gr rosii tocate cu suc cu tot(puteti sa folositi si la conserva-isi pastreaza calitatile!!)
-3 catei de usturoi tocati
-ulei de masline,sare si piper
Se fierb pastele conform indicatiilor de pe pachet, mai putin 2 minute.Dovleceii se spala si se taie bucati (forma si marimea e dupa dorinta).Intr-o tigaie cu ulei de masline se pun dovleceii la calit cu jumatate din cantitatea de busuioc si usturoiul.
Dupa ce au prins un pic de culoare , se adauga si rosiile (cu sucul lor cu tot) si se lasa sa fiarba 5 minute impreuna.Se pune si restul de busuioc ,ca sa dea si mai multa aroma.
Se adauga apoi pastele, un pic de apa in care au fiert pastele, si se lasa totul sa dea in clocot  vreo 3-5 min. Se sareaza si pipereaza dupa gust.
La final dupa dorinta, se poate presara parmezan sau masline tocate deasupra , ca sa placa si ochiului.


Pofta Buna!!

Ingredientul saptamanii - Dovlecelul

Este sezonul lor, il gasiti peste tot proaspat, in piete,supermarket si mici aprozare.

Dovlecelul, științific denumit cucurbita pepo, este o plantă erbacee anuală din familia cucurbitaceelor. În Moldova leguma este denumită dovleac iar Cucurbita maxima (dovleacul) este denumit bostan. Planta este originară din America dar în actualitate este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație.A intrat in bucataria europeana abia la inceputul secolului XX.În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini
Fructele sunt lunguiețe și variază mult în funcție de varietate. Coaja dovleceilor pot prezenta mai multe culori dar de obicei au tonuri de la alb-verzui la verde închis.Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate
Deoarece majoritatea substanţelor active sunt situate în coajă şi imediat sub ea, este indicat să îl gătiţi fără să îl descojiţi. Poate fi mâncat şi în stare crudă, în salate de vară, împreună cu roşii, castraveţi, ardei. Este indicat şi gătit, deoarece păstrează magneziul, potasiul, fosforul, făcând adevărate minuni în cazul persoanelor cardiace, hipertensive şi obeze.
Pentru ca este foarte bun, dovlecelul este prima leguma recomandata bebelusilor, la diversificarea alimentara.
Are un aspect similar castravetelui, cu o coaja fina si subtire, de culoare galbena sau verde. Miezul este carnos, de culoare alb-galbuie sau alb-verzuie si protejeaza numeroase seminte. Atat coaja, cat si miezul si semintele sunt comestibile. In bucatariile italiana si franceza, se folosesc si florile dovlecelului la diverse preparate.  
Este o leguma binevenita pentru sistemul cardio-vascular, avand efect hipertensiv.Aceasta leguma contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm.

Asa ca, consumati-l din plin, fara nici o grija si profitati de el in sezon cand este proaspat!!

vineri, 21 iunie 2013

Gewurtztraminer de Jidvei

Cultivat de mai bine de o mie de ani, acest soi, caruia i se mai spune si simplu Traminer, isi are originea in satul Tramin (Termino) din regiunea italiana Alto Adige. La noi se gaseste in mai multe podgorii , dar azi o sa va vorbesc despre cel de la podgoria Jidvei. Cel din fotografia de mai jos, este un vin alb ,demisec cules la maturitate deplina. Este un vin parfumat, destul de aromat ,care servit la temperatura corespunzatore , poate sa fie o solutie satisfacatore, pentru o dupa-amiaza sau seara de vara. Raportul calitate-pret este unul acceptabil (undeva pe la 17 RON sticla), cu toate ca ei il prezinta un vin premium, este totusi mai mult spre basic , dar bun!
Jidvei ,are totusi si varianta premium (cu adevarat!) pentru acest soi. 
El se numeste Jidvei Castel Gewurtztraminer. Este vinul sofisticat, cu personalitate puternica, onctuos, de o eleganta desavarsita,culoarea galben aurie stralucitoare ii confera vinului distinctie, greutate si noblete iar amalgamul de roze si condimente orientale il implineste. Pretul incepe undeva pe la 50 RON / sticla





Fasole verde trasa la tigaie

Rapida si gustoasa, aceasta reteta va scoate din probleme tot timpul!
Aveti nevoie de:
-1 kg fasole verde
-5 catei de usturoi tocati marunt
-1 leg marar
-2 ling smantana(sau iaurt gras)
-ulei de masline,sare si piper
Se spala fasolea si se taie in doua(pastaile mari).Se pune o oala cu apa si sare la fiert.Cand da in clocot se pune fasolea la fiert.Dupa ce a fiert, se ia o tigaie mai adanca,se pune ulei si se caleste usturoiul impreuna cu, coditele de marar.,dupa care se adauga si fasolea.Dupa dorinta,se mai poate adauga si un pic din apa in care a fiert fasolea.Se  lasa sa se traga toate aromele(de aia se spune "trasa la tigaie"!!), dupa care se adauga smantana (sau iaurtul) frecata cu restul de marar. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se serveste ca garnitura sau ca fel principal.

Pofta Buna !!!

PS: Pentru cei care tin post sau regim ,se poate face si fara smantana sau iaurt, adaugandu-se doar marar la final !

joi, 20 iunie 2013

Spaghete cu spanac

Acestea sunt unele din spaghetele preferate ale lui Nica !!Combinatia este delicioasa si sunt usor de facut !
Aveti nevoie de:
- un pachet de spaghete
- 1 kg spanac fiert si tocat(puteti lua ptr varianta mai simpla si congelat un pachet de 500gr)
- 3 catei de usturoi
- 100 ml lapte, 100 gr branza capra rasa
- o lingurita HdP , sare si piper,ulei de masline
Se fierb spaghetele cu 2 min mai putin decat instructiunile de pe pachet.Intr-o tigaie se pune ulei de masline si se pune la calit spanacul tocat.Se adauga si cateii de usturoi maruntiti.Dupa ce s-au calit , se toarna si laptele peste spanac si se amesteca incet.Se presara si HdP, dupa care se pun si spaghetele, ca sa fiarba impreuna inca 2 min.Daca le doriti mai "zemoase" , mai adaugati si un pic din apa in care au fiert pastele. La final se sareaza si pipereaza dupa dorinta si se presara branza de capra rasa (care incet-incet se va incorpora in sos!)


Pofta Buna !!

Salata de verdeturi cu sos de lapte batut

Racoroasa,simpla si gustoasa, aceasta salata poate suplini cu succes masa de seara!!
Aveti nevoie de:
-o mana de salata verde,o mana de rucola -rupte in bucati mai mari
-o andiva , o legatura ridichi rosii taiate rondele, un praz taiat bucatele
-o cana lapte batut
-oregano , sare , piper 
Se desfac foile de la andiva, taindu-se din cand in cand cotorul (care este amar) si se amesteca cu salata ,rucola,ridichi si praz. Separat laptele batut se amesteca cu oregano,sare si piper si se pune peste amestec. Se lasa o 1/2 h la frigider dupa care se serveste.
Este excelenta intr-o seara calduroasa!!

Pofta Buna!!

miercuri, 19 iunie 2013

Ciorba rece de sezon

Savuroasa si excelenta pentru timpul de afara!!
Aveti nevoie de:
-1/2 kg dovlecei, 1/2 kg cartofi noi, 1/2 kg fasole pastai
- 3 morcovi, 1 telina , 1 pastarnac
- 1 leg ceapa verde , 1 leg marar
- 1 ou, 1 iaurt de 400gr
- zeama si coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- ulei de masline,sare si piper
Legumele se curata.Un morcov se da pe razatoare, ceilalti se taie cubulete.Se taie cubulete si telina, pastarnacul, dovleceii si cartofii.Fasolea se taie in doua.Ceapa se marunteste.Intr-o oala de ciorba, se pune o lingura de ulei de masline si se caleste un sfert din ceapa tocata si morcovul dat pe razatoare. Cand a prins o culoare frumoasa(inainte sa se arda), se adauga apa.Se pune apoi la fiert telina , pastarnacul si ceapa ramasa. Dupa 3-4 clocote se adauga si restul legumelor astfel: intai fasolea, dupa 10 min cartofii noi si dupa alte 5 min ,dovleceii.Se lasa apoi sa fiarba totul bine. Separat intr-un bol se amesteca 200 gr de iaurt cu oul si jumatate din legatura de marar tocat, pana se omogenizeaza totul bine.Cand legumele sunt fierte ,se pune o lingura , doua  de zeama calda in amestec, se da focul mai incet si se adauga iaurtul cu ou si marar in oala.Se sareaza si pipereaza dupa gust , se mai lasa sa dea un clocot si se ia oala de pe foc.Restul de iaurt se amesteca cu zeama si coaja de lamaie si se varsa apoi in ciorba, amestecand incet.Se presara si restul de marar tocat.
Aceasta ciorba este buna si calda, dar este delicioasa rece !


Pofta Buna!!

marți, 18 iunie 2013

File din salau cu Herbes de Provence (HdP)

Am un bun prieten -mare pescar de salau- care ma "aprovizioneaza" din cand in cand , cu fileuri de salau! Cea mai rapida metoda de gatit aceste fileuri , o sa o prezint mai jos.
Aveti nevoie de:
- 4 -5 fileuri de salau
- 1 lamaie
- 2 ling HdP
- ulei de masline, sare si piper
Fileurile de salau se sterg bine de apa. Se ung apoi cu ulei de masline si jumatate din zeama de lamaie. Se sareaza si pipereaza  , dupa care se pudreaza si pe o parte si pe cealalta cu HdP . Se pun apoi pe un grill sau o tigaie grill bine incins. Din cand in cand ,se mai stropesc fileurile cu zeama ramasa de la lamaie.Cand s-au rumenit sunt gata !
Noi am avut alaturi ,legumele pane cu mujdeiul cu iaurt, ceea ce mers de minune!! Si ca sa nu vorbesc acum de Feteasca Regala (bine racita!!) , care a "instrumentat"  totul !!


Legume de sezon pane

Intr-o pana de idei pe care am avut-o zilele trecute , am hotarat sa fac niste legume pane.Asa ca m-am uitat prin  frigider si am trecut la treaba!!
Aveti nevoie de:
- ce legume proaspete aveti prin frigider (eua am avut ciuperci,dovlecei si ceapa verde)
- 2 oua
- 1 ling faina , 1 pahar lapte
- ulei, sare si piper
Se taie dupa dorinta legumele.Se sareaza si pipereaza dupa placere.Intr-un bol , se amesteca si se bate bine oul cu laptele si faina.
Legumele taiate se dau prin "maglavais" si se pun la prajit , intr-o tigaie cu ulei ,bine incinsa. Se scot dupa ce se rumenesc , si se lasa sa se scurga bine de ulei ,pe un servet de hartie.
Noi le-am servit alaturi de un mujdei de usturoi cu iaurt si peste la tigaie !!

Pofta Buna !!!

luni, 17 iunie 2013

Salata de fasole pastai cu usturoi

Una dintre cele mai simple, cunoscute si savuroase retete cu fasole pastai !!

Aveti nevoie de:
- fasole verde ( o mana ....,un kg ...cat doriti!)
- o capatana de usturoi
- o leg marar tocat
- ulei , otet de vin
- sare si piper
Fasolea se pune la fiert in apa clocotita cu sare.Usturoiul se toaca marunt sau se zdrobeste (dupa lenea fiecaruia ). Dupa ce pastaile au fiert, se scurg bine, se pun intr-un bol, unde se stropesc cu ulei. Se sareaza si pipereaza , se adauga si usturoiul si mararul , se stropeste totul cu otet de vin si se amesteca totul bine.
Asta e varianta cu pastai verzi
Lasati sa se raceasca si savurati! Simplu si gustos!!


Pofta Buna !!!

Ingredientul saptamanii - Fasole verde (pastai)

Deoarece suntem in sezon, azi vreau sa va propun ca ingredient al saptamanii -Fasolea verde
 Desi titulatura oficiala este de fasole verde, de regula, fasolea pastai pe care o gasim in piete si in magazine are culoarea... galbena, mai rar verde sau verde cu dungi rosietice. Originara din America Centrala, a fost adusa de conchistadorii spanioli in Europa, si apoi raspandita si in Asia. In Romania, prima folosire a fasolei in alimentatie este consemnata in anul 1742, iar de atunci, pastaile sale au devenit parte integranta a bucatariei traditionale. Adesea a fost denumita carnea saracului, pentru ca este foarte bogata in proteine, la fel ca surata sa, lintea.
Ceea ce s-a stiut mai putin despre fasole pana de curand este ca pastaile sale constituie si un medicament foarte valoros. Fasolea, numita adesea si carnea saracului sau carne de arac, pentru ca este bogata in proteine, dar si un aliment ieftin in comparatie cu carnea, este un aliment-medicament care vara, cand este sezonul pastailor, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa datorita calitatilor ei benefice pentru sanatate. De exemplu, fasolea pastai fie ea verde sau galbena are calitati deosebite in tratarea diabetului si a pancreatitei .Fasolea verde combate anemia si astenia datorita fierului, bine reprezentat in compozitia sa. Fasolea verde regleaza nivelul glicemiei, de aceea se recomanda consumul zilnic al acesteia persoanelor care sufera de diabet. Este bogata in fibre vegetale care impiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina. De asemenea este recomandata si celor care sufera de osteoporoza.

 De regula, fasolea se consuma fiarta rapid in apa sau, mai bine, in abur, gatirea prin prajire sau la cuptor distrugandu-i mare parte din vitamine si din alte principii active. De asemenea, conservele cu fasole pastai nu mai pastreaza - conform studiilor nutritionistilor - aproape nimic din puterea curativa a pastailor proaspat gatite.

Fasolea verde fiarta se obtine prin punerea pastailor bine spalate si curatate de impuritati intr-o oala de inox, in care apa deja fierbe. Se lasa sa clocoteasca la foc mic si se inteapa din timp in timp pastaile cu o furculita. In momentul in care devin moi si furculita intra cu usurinta in ele, fierberea s-a incheiat.
Asa ca nu ezitati , mergeti prin piete si cumparati fasole verde(mai ales ca pretul a mai scazut!), suntem in sezonul ei si trebuie profitat !!  

vineri, 14 iunie 2013

Tarta cu crema de capsuni

Am tot intarziat cu reteta Oanei... de cand mi-a trimis-o... ea sa tot fi mancat vreo 3...
Dar uite, langa socata de mai devreme, e musai sa incercati o tarta cu crema de capsuni... 
Pentru aluat aveti nevoie de:
- 300 gr faina, 
- 4 linguri zahar, 
- 2 linguri smantana, 

- 50 gr unt, 
- 75 gr untura (reteta originala, dar se paote inlocui tot cu unt),
- 2 galbenusuri, 
- un praf de sare,
- vanilie

Pentru crema: 
- 400 gr capsuni, 
- 3 linguri zahar, 
- 200 ml smantana pt frisca,
- un pliculet gelatina

Faina se amesteca bine cu praful de sare, cu zaharul, cu untul si cu untura (=unt). Separat se bat bine galbenusurile cu smantana si vanilia si se incorporeaza apoi cu amestecul din faina. Se face o bila si se lasa la frigider o ora; apoi se intinde bine si se coace aprox 35 min la foc mic - nu este nevoie de cuptor preincalzit.

Capsunile se lasa cu zaharul pana se scurg bine. La blender se face un piure. Frisca se bate bine-bine si se lasa la frigider cc o ora. Dupa o ora se amesteca cu piureul de capsuni (tinut si acesta la frigider in prealabil).
Tarta se poate umple cu diverse fructe peste care se toarma frisca si piureul.
Sa aveti pofta!

Socata

Desi este un pic tarziu pentru ea , s-ar putea sa mai gasiti totusi prin piata flori de soc, eu v-o recomand din tot sufletul ca alta bautura racoritoare!!


Socul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Florile sale au un miros placut, racoritor, proaspat. La noi, socul este recunoscut ca planta de leac si planta magica. Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).Florile de soc se culeg, de preferinta, in zilele insorite si se usuca in strat subtire, cat mai rasfirate. Din florile proaspete se obtine socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare.Socata se poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici

Ingrediente pentru Socata
10 -15 flori mari soc
600-800 gr zahar
2-3 lamai
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
Socata - Preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata).In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. 

Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
Socata se serveste cat mai rece  cu ,cuburi de gheata  si este excelenta in zilele de canicula 

Fudulii in sos

Cu toate ideile preconcepute despre ele, fuduliile sunt niste trufandale !!!Din fericire, am o macelarie in apropiere unde mai sunt din cand in cand comercializate ,altfel  le gasiti cu greu prin oras !!!(hic!! nu e gluma si nici nu am vrut sa sune asa ,dar nu am ce sa fac!)
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
- 4 -5 fudulii curatate si spalate
-1/2 capatana usturoi
-1 leg patrunjel tocat
- 2-3 linguri de smantana
-1 lingurita faina,ulei
-sare,piper,fulgi de ardei iute,boia dulce, 1 lingurita sos Worchestshire
Se taie fuduliile in bucatele potrivite. Se pun impreuna cu Worchestshire si boia intr-un bol si se amesteca bine. Se pun la calit in ulei , pana isi lasa zeama, dupa care se adauga usturoiul taiat marunt si fulgii de ardei.Separat amestecati smantana cu lingurita de faina , pana se omogenizeaza , dupa care o turnati peste fudulii , sa dea in fiert.Dupa primul clocot adaugati jumatate din cantitatea de patrunjel.Dupa 3-4 clocote ,se stinge focul,se presara cu restul de patrunjel si se pune capacul

Alaturi de un vin rosu sec , va vor face sa va pierdeti orice ezitare !!!

Pofta Buna!!

joi, 13 iunie 2013

Limonada

Ce poate fi mai bun vara decat o limonada rece !!??Limonada este una dintre cele mai vechi bauturi si alegerea potrivita pentru o zi calduroasa. 
Reteta clasica de limonada cuprinde lamai, apa si zahar. Se mai poate adauga menta,capsuni zmeura, lime  sau afine, sau se poate inlocui zaharul cu miere. Apa poate sa fie minerala sau plata , iar zaharul normal sau brun.
Un secret in producerea ei (asta daca ai un pic de rabdare!) este ca sa fierbi inainte apa cu zaharul (sau mierea) pana se topeste.Dupa care lasi sa se raceasca si apoi sa amesteci cu zeama de lamaie si menta tocata.Este mult mai delicioasa, dar dureaza un pic mai mult!!
Important este ca inainte de servire , limonada sa se raceasca un pic , iar apoi o ornam cu bucati de lamaie ,menta si cuburi de gheata.

In concluzie, nu ocoliti limonada , este sanatoasa,rapida si gustoasa!!Pentru copii este bautura ideala vara!!

Spaghete cu sos de rosii si mozarella

Rapide si savuroase, pastele sunt si vor ramane tot timpul , o solutie de "avarie mintoasa" !!
Aveti nevoie de :
- spaghete
- 400 gr rosii tocate(eu folosesc si in conserva pentru ca sunt gustoase)
- 3 catei de usturoi tocati
- o mana de busuioc verde
- 150-200 gr mozarella
- ulei de masline, sare si piper
Spaghetele se pun la fiert, cu 2 min mai putin decat instructiunile de pe cutie. Intr-o tigaie, se pune usturoiul tocat, la calit in ulei de masline.Se adauga rosiile tocate si jumatate din cantitatea de busuioc.Cum zeama a inceput sa fiarba, se adauga spaghetele (care sunt fierte al dente!).Se mai lasa 2 min sa fiarba impreuna , se sareaza si pipereaza si se presara mozarella ,rupta in cubulete si restul de busuioc.Acum  se poate baga in cuptorul preincalzit  inca max 5 min , pana cand mozarella se topeste. Este gata si este excelenta !!


Pofta Buna !!

miercuri, 12 iunie 2013

Salata de dovlecei cu sos de lapte batut

Este excelenta si ideala pentru serile de vara!!
Ingrediente:
-1-2 dovlecei  tineri
- 2 catei de usturoi
-o cana lapte batut
-busuioc (uscat sau verde),sare,piper
Se taie dovleceii in cubulete.Se pun intr-un bol unde se amesteca bine cu busuiocul,sarea si piperul. Cateii de usturoi se dau pe razatoarea fina si se amesteca cu laptele batut , punandu-se si un pic de sare dupa gust.Se amesteca apoi dovleceii cu laptele batut cu usturoi ,adaugandu-se dupa gust iar busuioc.Se lasa la frigider 1/2h si se serveste rece si decorata cu busuioc verde.


Pofta Buna !!

Frigarui cu carne tocata

Seamana cu chiftelutele sau cu un  produs turcesc , dar faptul ca sunt pe frigarui , le face mult mai aspectuoase!!!
Aveti nevoie de:
-300 gr carne tocata amestec
-o ceapa(eu am folosit ceapa verde), un morcov,un cartof
-2 oua, o felie de paine pusa in lapte la inmuiat si apoi scursa bine
-o leg marar tocat, 3 catei de usturoi
- cimbru,oregano si coriandru macinat
- o lingurita ulei, sare si piper
Ceapa se taie marunt, morcovul si cartoful se dau pe razatorea fina(cartoful se scurge bine dupa ce se da pe razatoare!!).Usturoiul se zdrobeste si painea se marunteste.Se amesteca apoi totul intr-un bol:  carnea,ceapa, painea, morcovul ,cartoful,usturoiul, mararul,condimentele si oualele.Se sareaza si pipereaza dupa gust , dupa  care se aduga si lingurita de ulei.Se amesteca iar totul bine.

Betele de frigarui, se tin intai in apa 5 min , dupa care se taie pe jumatate.Se formeaza cu mana apoi ,de-a lungul frigaruilor, cocoloase de amestec cu o forma mai alungita.Se pun pe gratar si se rumenesc cu atentie pe fiecare parte.
Se servesc alaturi de un sos de usturoi cu smantana!!

Pofta Buna!!

marți, 11 iunie 2013

Salata de pui cu varza si mar

O salata consistenta, rapida si perfecta pentru zilele de vara!!
Aveti nevoie de:
-1/2 varza verde tocata
- 1 piept de pui dezosat si fiert
- 2 mere
- 6 cartofi noi fierti
- 1 ardei gras taiat felii
- 1 iaurt , zeama de la o lamaie
- o mana de busuioc verde tocat
- ulei de masline,sare si piper
Varza ,merele,cartofii si ardeiul se toaca fasii, feliute,cubulete- cum doriti! Se pun toate intr-un bol de salata. Puiul se taie si el cubulete sau fasii si se pune peste.Se stropeste totul cu jumatate din cantitatea de zeama de lamaie,se sareaza si pipereaza dupa gust si se amesteca totul bine. Separat intr-un bol se amesteca iaurtul cu ulei si restul de zeama de lamaie. Se toarna apoi sosul in bol , se presara cu busuioc verde si se amesteca din nou bine. Pentru a-i da o mai mare consistenta se poate servi cu , crutoane !

Pofta Buna!!

luni, 10 iunie 2013

"Ciocanele" de pui cu crusta verde

Rapid, usor si gustos , sunt cele 3 atribute ale acestui fel !
Aveti nevoie de:
- 6 "ciocanele" pui
- o mana de vredeturi: busuioc,cimbrisor, patrunjel
- 3 fire de usturoi verde
-1/2 de lamaie
- ulei de masline, sare, piper
Se spala ciocanelele si se sareaza si pipereaza.Se pun intr-o tavita de cuptor , unsa cu ulei de masline.Intr-un mojar (sau bol) se pun verdeturile si firele de usturoi tocate marunt. Se adauga o lingura de ulei si zeama de la lamaie.Se freaca bine verdeturile, pana se omogenizeaza si se formeaza o pasta, cu care se ung apoi  ciocanelele(inclusiv pe sub piele!), lasandu-se o crusta mai mare la suprafata.
Se baga apoi la cuptor , pana se rumenesc
Excelente si rapide , sunt o alta metoda de  a "infrumuseta" carnea de pui !!

Pofta Buna!!!

Ingredientul saptamanii - Busuiocul

Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea.

La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfantaInsa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta - aceea vindecatoare.Busuiocul reprezintă un remediu natural pentru tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni: bronșită, afecțiuni gastrointestinale, febră, gută, dureri de stomac. Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă în cazul în care pacientul suferă de crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare.
Din pacate , cu toate ca este o planta demult cunoscuta si la noi , in afara de utilizarea lui ezoterica, in cultura noastra gastronomica nu are prea mare folosinta(bunicii nostrii nu prea il foloseau la gatit !). In gastronomia internationala este ingredient principal in bucataria asiatica si cea mediteraneana. Singurele mentionari despre el in bucataria romaneasca veche, apar la prepararea unor marinate si fezandari -in special ale vanatului. Totusi de cand am inceput sa avem o deschidere mai mare ,catre alte bucatarii, in special  catre cea italiana , busuiocul a inceput sa recastige terenul nefolosit de atata timp. Asa ca acum , as putea sa spun ca este un ingredient care nu lipseste sau nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie. Ideal este sa-l avem in ghiveci , pentru a-l putea folosi cat mai mult timp verde(frunza intreaga  este mai aromata!), dar daca nu se poate, este bun si uscat. 
Au aparut si la noi mai multe tipuri de busuioc ,cum ar fi busuiocul verde,

 busuiocul rosu,
sau busuiocul grecesc (are frunzele mai mici si mai subtiri)
Toate speciile sunt foarte bune si aromate. Se poate folosi la salate, ca ingredient in sosuri (de la celebrul pesto , pana la banalul mujdei!) , ca,condiment in mancaruri , ca piesa principala in asezonarea carnurilor (in special peste si pui) , alaturi de legume pe gratar sau trase la tigaie (in general este compatibil cu toate legumele!). Aroma lui unica, va da tot timpul o savoare in plus felului de mancare pe care vreti sa-l experimentati !

Asa ca , nu va feriti de el , ci experimentati !!