Translate

luni, 3 iunie 2013

Ingredientul saptamanii - Usturoiul

Pentru aceasta saptamana , am ales un ingredient arhicunoscut - Usturoiul.
Usturoiul este o planta care poate fi consumata atat ca aliment, cat si ca ingredient. In medicina populara este considerat un adevarat medicament.S-a stabilit că efectul usturoiului, atat singur cat si în combinație cu alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor si chiar in tratarea cancerului. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali). Doar daca sunteti alergici la el sau aveti un stomac mai sensibil , va recomand sa fiti precauti in consumul lui.
In bucatarie , poate fi folosit in multe feluri :de la condimentarea si asezonarea sosurilor, fripturilor, legumelor pana la a fi ingredientul principal al tocanitelor sau supelor. La noi, cea mai cunoscuta utilizare este in binecunoscutul mujdei (facut de fiecare asa cum stie sau a invatat!),care insoteste gratarele ,legumele si chiar si ciorba (vezi ciorba de burta si de peste)
Cred ca pot sa spun, ca in Romania , usturoiul este un ingredient iubit si folosit. Cu toate ca anumite persoane , se tem de mirosul lui (consumat in exces, da si o transpiratie mai urat mirositoare!), tot este cautat pe masa plina cu alte preparate .(pentru a scapa de mirosul de usturoi dupa ce-l consumam, se pot mesteca cateva frunze de patrunjel!)
In aceasta perioada , va invit sa consumati usturoiul verde (este sezonul lui!) cu incredere , pentru savoarea pe care o are si "duplicitatea" lui in ceea ce-i priveste savoarea - gustul fin si "matasos" de la inceput , combinat apoi cu iutimea de la sfarsit. 
Asa ca ... nu va sfiiti, este sanatos si se produce inca natural la noi, consumati-l fara teama si fara griji (doar sa puteti!) 

Folositi-l!!!

Un comentariu:

  1. As mai aduga si rolul de antiinflamator, dar si utilitatea lui in curele de slabire datorita continutului de alicin: acest compus se produce numai in momentul in care catelul de usturoi este taiat sau zdrobit. Cu cat este tocat mai marunt sau pisat mai bine, cu atat efectul terapeutic va fi mai puternic.
    Alicinul previne ingrasarea, pe langa faptul ca scade tensiunea arteriala, nivelul insulinei si al trigliceridelor...
    Daca nu vreti sa stie lumea din jurul vostru ca ati consumat usturoi nimic mai simplu: il puneti pisat intr-o lingurita si luat repede cu apa (ca pastilele pisate de mama in copilarie :) ) si daca tot va mai da de gol mirosul atunci va recomand frunzele de patrunjel sau busuioc....si acestea fiind o sursa de beneficii pentru sanatate.
    Spor la gatit!

    RăspundețiȘtergere