Translate

luni, 24 iunie 2013

Ingredientul saptamanii - Dovlecelul

Este sezonul lor, il gasiti peste tot proaspat, in piete,supermarket si mici aprozare.

Dovlecelul, științific denumit cucurbita pepo, este o plantă erbacee anuală din familia cucurbitaceelor. În Moldova leguma este denumită dovleac iar Cucurbita maxima (dovleacul) este denumit bostan. Planta este originară din America dar în actualitate este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație.A intrat in bucataria europeana abia la inceputul secolului XX.În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini
Fructele sunt lunguiețe și variază mult în funcție de varietate. Coaja dovleceilor pot prezenta mai multe culori dar de obicei au tonuri de la alb-verzui la verde închis.Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate
Deoarece majoritatea substanţelor active sunt situate în coajă şi imediat sub ea, este indicat să îl gătiţi fără să îl descojiţi. Poate fi mâncat şi în stare crudă, în salate de vară, împreună cu roşii, castraveţi, ardei. Este indicat şi gătit, deoarece păstrează magneziul, potasiul, fosforul, făcând adevărate minuni în cazul persoanelor cardiace, hipertensive şi obeze.
Pentru ca este foarte bun, dovlecelul este prima leguma recomandata bebelusilor, la diversificarea alimentara.
Are un aspect similar castravetelui, cu o coaja fina si subtire, de culoare galbena sau verde. Miezul este carnos, de culoare alb-galbuie sau alb-verzuie si protejeaza numeroase seminte. Atat coaja, cat si miezul si semintele sunt comestibile. In bucatariile italiana si franceza, se folosesc si florile dovlecelului la diverse preparate.  
Este o leguma binevenita pentru sistemul cardio-vascular, avand efect hipertensiv.Aceasta leguma contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm.

Asa ca, consumati-l din plin, fara nici o grija si profitati de el in sezon cand este proaspat!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu