Translate

luni, 10 iunie 2013

Ingredientul saptamanii - Busuiocul

Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea.

La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfantaInsa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta - aceea vindecatoare.Busuiocul reprezintă un remediu natural pentru tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni: bronșită, afecțiuni gastrointestinale, febră, gută, dureri de stomac. Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă în cazul în care pacientul suferă de crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare.
Din pacate , cu toate ca este o planta demult cunoscuta si la noi , in afara de utilizarea lui ezoterica, in cultura noastra gastronomica nu are prea mare folosinta(bunicii nostrii nu prea il foloseau la gatit !). In gastronomia internationala este ingredient principal in bucataria asiatica si cea mediteraneana. Singurele mentionari despre el in bucataria romaneasca veche, apar la prepararea unor marinate si fezandari -in special ale vanatului. Totusi de cand am inceput sa avem o deschidere mai mare ,catre alte bucatarii, in special  catre cea italiana , busuiocul a inceput sa recastige terenul nefolosit de atata timp. Asa ca acum , as putea sa spun ca este un ingredient care nu lipseste sau nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie. Ideal este sa-l avem in ghiveci , pentru a-l putea folosi cat mai mult timp verde(frunza intreaga  este mai aromata!), dar daca nu se poate, este bun si uscat. 
Au aparut si la noi mai multe tipuri de busuioc ,cum ar fi busuiocul verde,

 busuiocul rosu,
sau busuiocul grecesc (are frunzele mai mici si mai subtiri)
Toate speciile sunt foarte bune si aromate. Se poate folosi la salate, ca ingredient in sosuri (de la celebrul pesto , pana la banalul mujdei!) , ca,condiment in mancaruri , ca piesa principala in asezonarea carnurilor (in special peste si pui) , alaturi de legume pe gratar sau trase la tigaie (in general este compatibil cu toate legumele!). Aroma lui unica, va da tot timpul o savoare in plus felului de mancare pe care vreti sa-l experimentati !

Asa ca , nu va feriti de el , ci experimentati !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu