Plantă ierboasă anuală, cimbrul de
cultură (Satureja hortensis), cunoscut în popor sub denumirile de cimbrişor
grecesc, lămâioară, lămâiţă sau iarba cucului, este un remediu dovedit încă din
secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite atunci.
Cimbrul (Satureja
hortensis) este o plantă perenă din genul Satureja, familia labiatelor (Lamiaceae). Este o plantă scundă, care nu atinge mai mult
de 20-30 centimetri în înălțime. Cimbrul preferă verile lungi, calde,
secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Florile cimbrului sunt
mici și au o culoare albă
sau roz-palid. Frunzele au forma lanceolat-ovală, sunt netede și au un miros specific. Cimbrul, atâta timp
cât este cultivat într-un loc bine însorit, se mulțumește cu puțin. Crește pe aproape orice
tip de sol, rezistă la secetă, dar și la ploi abundente.
Este în schimb o plantă sensibilă la buruieni, de aceea plivitul trebuie făcut
cât mai des. Cele mai aromate frunze se recoltează atunci când plantele au
început să înflorească. Cimbrul este foarte aromat, picant, cu un gust
proaspăt, piperat.
Cimbrul își are originile pe țărmurile europene ale Mării
Mediterane. Cimbrul de
gradina se cultiva la noi din secolul al XI-lea
si era folosit la prepararea mancarurilor din carne. In gradini atinge o inaltime
de 50 cm.
Cimbrul are efecte aproape miraculoase, atat in
consumul intern sub forma de ceai, cat si pentru baile partiale si
totale. Preparat si sub forma de extract-tinctura, cimbrul
este folosit in special la tratamentul afectiunilor
gastrointestinale sau a bolilor aparatului respirator. Se pare ca cimbrul
este una din cele mai puternice plante medicinale din lume. De altfel, faima
lui e straveche. Pliniu cel Batran il mentioneaza in scrierile sale, iar
medicii greci si, mai tarziu, cei romani, il recomandau frecvent contra bolilor
digestive si a celor respiratorii. Dacii numeau cimbrul "cinuboila"
si il foloseau atat in alimentatie, cat si ca remediu. Consacrarea cimbrului
ca medicament a pornit, insa, in evul mediu, cand arabii au inceput sa fabrice
uleiuri volatile prin distilare. Foarte repede, uleiul volatil de cimbru a
devenit un panaceu universal, capabil sa vindece foarte multe din molimele care
au decimat in nenumarate randuri populatia in acele vremuri. Cunoscut de un
cerc foarte restrans de "initiati", uleiul de cimbru prevenea si
ajuta la combaterea ciumei, a holerei, a tuberculozei pulmonare, a frigurilor
galbene.
Datorită calităților sale
medicinale (uleiurile sale reduc balonarea și stimulează digestia),
cimbrul este folosit cu precădere în asociere cu cărnurile bogate, înspecial cele
grase și vânatul.Se folosește de asemenea
pentru supe, cartofi copți, mâncăruri cu varză, fasole și cartofi, roșii și ciuperci.Aromele sale
puternice îl recomandă pentru cărnurile marinate și/sau afumate, cimbrul fiind regăsit aproape în fiecare combinație pentru prepararea
pastramelor.
Cimbrul proaspăt poate fi congelat însă, cel mai adesea, este uscat.
Cimbrul se folosește în cantități reduse deoarece are o
aromă puternică ce poate acoperi gustul ingredientelor. Pentru că cimbrul își degajă aroma prin
fierbere, se adaugă întreg în mâncare – sub formă de legăturică – și se scoate după ce a fiert. Este întrebuințat în diferite
preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, de varza si cea de linte, dar și, asa cum am mai spus,
la prepararea cărnii de porc și de vânat. Frunze și tulpini întregi de
cimbru se introduc în borcanele în care se murează varza și castraveții. Se folosește, de asemenea, la
prepararea sarmalelor.
Cimbrul nu trebuie confundat cu cimbrișorul (Thymus
serpyllum) care, deși
înrudit cu cimbrul care crește
spontan în România,
aparține
genului Thymus. Cimbrișorul
(Thymus serpyllum) denumit și iarba cucului sau tamâița, e tipic pajiștilor
însorite alpine din Carpați și e
folosit în medicina naturistă, la prepararea ceaiurilor contra răgușelilor
și laringitelor.Dar despre cimbrisor si
alte specii de cimbru o sa mai vorbim altadata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu