Conopida este o plantă din familia Brassicaceae. Este o plantă anuală.Conopida sau "varza de Cipru", cum a fost denumita la inceput" provine, dupa cum ne sugereaza si porecla, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani.
Aceasta a fost cultivata in Persia antica si in Egipt, Italia, iar in secolul 16 a ajuns si in restul continentului european.
Conopida este considerata si un bun aliment anticangerigen si detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor sa slabeasca deoarece nu are multe calorii şi grasimi. Printre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detoxifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentitiei.Persoanelor care au probleme cu glanda tiroida (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopida, deoarece predispune la aparitia gusei endemice.Conopida este benefica si in cazul bruxismului si a altor ticuri nervoase.Conopida este recomandata fumatorilor.
Pentru a prepara conopida, indeparteaza frunzele si taie partea cu flora de la baza acolo unde se intalneste cu tulpina. Poti obtine bucati de diferite dimensiuni sau le poti face pe toate uniforme. Curata bine extremitatile care pot avea diferite puncte sau pot fi murdare.Cel mai des se foloseste inflorescenta, dar foarte bune sunt si tulpina si frunzele, pe care le poti adauga in supa.Pentru a evita ca leguma sa ia o nuanta maronie din cauza reactiei fitonutrientilor cu fierul din cuptor, adauga in apa in care o pregatesti putin suc de lamaie.Alege conopida care sa aiba o culoare alba si sa fie compacta, adica bobocii care alcatuiesc intregul manunchi sa nu fie separati. Evita sa cumperi conopida care sa aiba pete pe inflorescenta.Conopida poate fi folosita gatita sau murata. Daca nu s-a folosit toata conopida la gatit este indicat sa se pastreze la rece impachetata in folie, insa nu pentru mult timp.
Conopida poate fi gatita in multe feluri, de la modalitatile simple- fiarta ,cu un sos alaturi- pana la diverse sufleuri, tocanite sau supe si ciorbe.Se poate si mura si este excelenta pe timp de iarna !! Important este sa va folositi imaginatia si puteti sa reusiti preparate excelente !
Pofta Buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu