Nucsoara (Myristica fragrans) este cunoscuta in alte limbi: engleza: Nutmeg; franceza: Muscade; germana: Muskatnub; italiana: Noce moscata; spaniola: Moscada, Nuez moscada
Este sămânţa unui arbore veşnic verde din Moluccas, un grup de insule din estul Indoneziei, cunoscut şi sub numele de Spice Islands.Nucsoara a fost una dintre cele mai scumpe mirodenii care a ajuns in Europa prin secolul al – IX - lea prin intermediul negutatorilor arabi si a fost folosita mai intai la aromarea berii. Nucşoara a fost mult timp văzută ca un bun protector împotriva vrăjilor, demonilor şi multor alte himere ale pericolului. În Evul Mediu mulţi purtau cu ei nucşoare în mici recipiente din argint, lemn sau fildeş, sau chiar imitaţii sculptate în lemn.Arborii de nucsoara au cerinte specifice si nu sunt usor de crescut, deoarece au nevoie de foarte multa lumina, ploi abundente, umiditate mare si de un humus nisipos, intr-o zona de deal. Puietii obtinuti prin autoinsamantare sunt crescuti pentru plantatii noi. Scoarta lor are o culoare verde - gri, iar frunzele sunt de un verde inchis, cu o forma ovala, de dimensiuni mari (lungi de cca. 10 cm). Florile sunt mici, in forma de clopotel si au culoare galbena. Arborele de nucsoara are flori atat masculine, cat si feminine, care rodesc, ambele tipuri fiind necesare fertilizarii; exemplarele din urma dau fructe mai bune.Fructele arborilor autohtoni sunt lasate sa se coaca si sa cada singure, avand astfel cea mai buna aroma, dar ele trebuie adunate de pe sol in maxim 24 ore pentru ca incep sa isi pierda din calitati.Are flori gălbui din care se dezvoltă fructe mici şi vezi, sub formă de păstăi, care se recoltează de abia în cel de al treilea an de dezvoltare.
Nucşoara propriu-zisă, folosită în bucătărie, este sămânţa acestor fructe, ea este cea care conţine uleiurile aromatice şi pentru a le conserva se păstrează în păstaie şi după culegere. Seminţele sunt relativ rotunde, lemnoase, de forma unei castane.Dupa alti autori, pomii de nucsoara au in jur de 1,5 m inaltime. In realitate, este vorba de existenta a doua soiuri de nucsoara: rosie si verde. Nucsoara rosie are fructe mai mari decat cea verde. Este folosita mai mult pentru curry si supe. Nucsoara verde are aroma mai rafinata, mai pregnanta decat cea rosie, fiind folosita cu precadere ca intaritor de gust pentru dulciuri si bauturi.Nucsoara contine uleiuri esentiale si saponina. Semintele coapte, uscate ale fructului contin un ulei volatil si un ulei fix. Frunzele uscate ale arborelui elimina un ulei esential constand in miristicina. Acest condiment a fost utilizat pentru prepararea diferitelor medicamente, in vremurile antice. Astazi, se regaseste in cateva preparate farmaceutice importante si larg utilizate, iar uleiul extras din aceasta planta este utilizat in alifii, parfumuri, lotiuni pentru par.Este buna in tratarea afectiunilor digestive,insomniei, deshidratarii,afectiuni ale pielii,raceli si chiar ca stimulent sexual.
Nucşoara are o aromă foarte fină, dulce şi iute totodată. Un amestec complex care lasă un post gust de portocală, lămâie şi camfor.Are o aroma puternica, cu un gust usor amarui, care se combina excelent cu scortisoara si cimbrul.
Nucşoara se foloseşte, de regulă, măcinată fin şi îşi eliberează cel mai bine aroma în timpul procesului de prăjire motiv pentru care se foloseşte la începutul procesului de gătire.
Italienii condimentează cărnurile pentru paste şi cârnăciorii mortadella, iar olandezii o folosesc pentru aromarea piureurilor de legume. Scoţienii au preluat-o în reţeta tradiţionala Haggis, în timp ce Orientul Mijlociu o preferă la prepararea cărnurilor de miel.La noi se foloseşte mai mult la aromarea vinului fiert sau a turtei dulci, iar în ţările de origine la amestecurile de curry. În doze mici, nucşoara participă la definitivarea unor reţete de prăjituri, mâncăruri cu carne, murături, cârnaţi, pateuri şi lichioruri, dar şi în unele sortimente de whiskey.
Eu o folosesc in special la piureuri de legume - de cartofi, dovleac,morcovi si alte radacinoase.
Atentie: Consumul moderat este esenţial în cazul nucşoarei. În doze foarte mari, plăcerea poate fi fatală.Nucsoara trebuie consumata in doze foarte mici. In caz contrar, excita cortexul motor si produce convulsii epileptice si leziuni ale ficatului. Chiar si o lingurita de nucsoara poate produce simptome toxice, precum arsuri stomacale, greata, voma, agitatie si ameteli insotite de halucinatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu