Hreanul (Armoracia rusticana), cunoscut și sub numele de rădăcină-sălbatică, tormac,plosca ciobanului
sau patrunjel de camp, este o plantă legumicolă perenă, din familia Brassicaceae, cu
tulpina subterană cilindrică, groasă, albă (folosită în alimentație drept
condiment), cu frunzele mari și cu flori albe.
Se presupune că hreanul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei, însă în prezent este
popular în toată lumea. Poate atinge până la 1,5 metri înălțime și este cultivat în special pentru
rădăcina mare și albă, însă
chiar și frunzele
sale sunt comestibile.
Hreanul nu este o planta
pretentioasa. Ea rezista atat la temperaturile scazute, cat si la seceta
prelungita. Nu se cultiva in solurile nicipoase, ci in cele argiloase si ferme.Poate
fi cultivata si in ghiveci, dar, pentru ca este o planta perena, cresterea ei
poate dura chiar si opt sau zece ani. Daca se cultiva pentru a fi folosita la
bucatarie sau in medicina naturista, solul va fi curat, iar radacina adanca,
plantata la 50 sau 60 de cm.
Hreanul pe
lângă întrebuințarea în
alimentație este și un bun medicament, fiind utilizat în
tratamentul afecțiunilor
renale, reumatismului, bronșitei, afecțiunilor dinților (parodontoză), bolilor de inimă, inflamațiilor articulare, sinuzitei, paraziților intestinali. Hreanul este foarte bogat in saruri minerale, dintre care amintim sarurile
de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele contin in
plus vitaminele B si C. De asemenea, hreanul are in componenta sa si substante
cu caracter antibiotic, precum si numerosi acizi organici.Radacina, sau mai
bine zis rizomul de hrean, contine ulei volatil si glicosizi sulfurati, care,
prin radere, dau nastere unei substante denumita mirosina. Acesteia i se
atribuie, printre altele, si proprietatile iritante ale plantei.Prin sarurile
sale minerale, hreanul actioneaza ca un sustinator enzimatic si ca stimulent al
metabolismului. Intrucat elementele active ale acestuia se elimina prin
plamani, hreanul ras si folosit ca un condiment la masa, ori amestecat in parti
egale cu miere, are efect expectorant si decongestionant al cailor respiratorii.Hreanul are multe calități terapeutice, fiind utilizat și la stimularea poftei de mâncare,
tratarea gastritei și echilibrarea tranzitului intestinal. Această plantă medicinală se
recomandă a se consuma proaspăt, sau ca principal ingredient în prepararea
anumitor produse naturale
In prezent, radacina de hrean se utilizeaza si in bucatarie, la prepararea
sosurilor sau a fripturilor. Dupa recoltare, se curata de pamant si se poate
pastra pana la cateva luni invelita in hartie si tinuta intr-un loc aerisit si
uscat sau direct in frigider Radacina de hrean se curata de coaja si
apoi se rade pe razatoare. Aveti grija deoarece in momentul in care o radeti
raspandeste vapori foarte puternici care pot crea neplaceri daca ii inhalati si
deasemenea aveti grija sa nu va atingeti fata cu mana cu care ati umblat cu
hreanul. Astfel ras, hreanul se foloseste proaspat sau conservat in
borcane. Se pastreaza timp indelungat. Ptr. a ramane alb, hreanul ras se stropeste cu suc
de lamaie sau otet. Daca nu se foloseste imediat, hreanul ras se amesteca cu o
lingurita zahar si 4 linguri otet sau suc de lamaie. Se poate pastra la
frigider cca 3 saptamani.
Sosurile nu trebuie niciodata fierte, ptr. ca isi
pierd din iutime. Hreanul ras, care poate fi amestecat si cu mar ras, poate fi
servit la fripturi reci sau la carne fiarta de vita. Este, de asemenea, indicat
si ca garnitura ptr. carnatii grasi. Nu consumati hrean in cantitati prea mari,
caci poate provoca senzatie de arsura la nivelul stomacului.
Eu personal, il consider indispensabil pentru
sosuri, iar rasolul de vita si supa cu galusti fara o lingurita de hrean
alaturi , mi se par de nedespartit !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu