Translate

vineri, 31 mai 2013

Ton Melva cu lamaie pe pat de ceapa si mar cu cartofi noi cu rozmarin

Tonul Melva este o specie de ton mai mica, cu carnea mai neagra (unii ii mai spun si ton negru!?), pe care l-am gasit la Carrefour(unde mi l-au si curatat!!) la un pret rezonabil - 25 RON/kg. Asa ca am  luat si am trecut la treaba!
Aveti nevoie de :
-  1 buc ton Melva (al meu a avut 1,2 kg) curatat si spalat
-  2 lamai, 2 mere
-  1 leg ceapa verde
-  1 kg cartofi noi bine spalati
-  cateva ramurele de rozmarin
-  ulei de masline, sare si piper
Cartofii se pun la fiert in apa cu sare.O lamaie se taie pe jumatate si apoi se feliaza .Merele se feliaza si ele. Se ia o tava pentru cuptor , se unge cu ulei de masline. Se face un pat din ceapa verde taiata si mere. Pestele se unge cu un pic de ulei de masline ,se cresteaza pe fiecare parte , se sareaza si pipereaza dupa gust .In fiecare crestatura se pune cate o feliuta de lamaie .Ce ramane din lamaie se indeasa in burta pestelui, dupa care se aseaza pestele pe patul de ceapa si mar.
Dupa ce au fiert cartofii, se scurg bine , se stropesc cu ulei de masline si cu rozmarinul maruntit.Se adauga apoi in  tava , "imbratisand" pestele.
Totul se stropeste apoi cu zeama de la ultima lamaie si se baga la cuptorul preincalzit. Eu am lasat la 200 de grade, 5 min pentru o parte, dupa care am intors pestele si l-am mai lasat inca 5 min .Dupa care , am scazut temperatura la 170 si am mai lasat inca 10 min.Astfel s-a facut si pestele bine, iar cartofii au prins o crusta la suprafata si la interior au ramas moi.
Alaturi un vin alb demisec si viata pare mult mai frumoasa!!

Pofta Buna !!

joi, 30 mai 2013

Golem rosu - Crama Basilescu

Acest   vin rosu sec l-am degustat de curand: se numeste Golem de Crama Basilescu. Este un cupaj de Feteasca Neagra ,Cabernet Sauvignon si Merlot din 2008 de la Urlati,Prahova. 

Nu prea sunt eu fanul "melanjurilor" dar acesta este un vin chiar deosebit ,care oricand poate insoti o" mancare mai grea",o friptura de porc sau vita si chiar vanat. Este un vin premium ,cu Denumire de Origine Controlata Dealu Mare (DOC) , ceea ce face ca si pretul sa fie unul destul de mare (in jurul a 90 RON/sticla).

Rulouri de porc cu mar si cascaval

Aveti nevoie de:
- 6-7 cotlete de porc batute ca pentru snitzel
- 150 gr cascaval taiat " betigase"
- un mar taiat " betigase"
-sunca afumata
-menta uscata, rozmarin cateva crengute
-ulei,sos Worchestshire,un pahar de vin rosu demisec
-sare,piper,praf de usturoi
Marul se amesteca cu menta uscata.Se fac apoi rulouri astfel: o felie de cotlet piperata si pudrata cu usturoi,peste care se pune sunca afumata si apoi in mijloc feliute de mar "mentat" si cascaval.

 Se formeaza ruloul care se fixeaza cu ajutorul unei scobitori.

 Dupa ce sunt gata toate rulourile se aseaza toate intr-un vas de cuptor uns cu ulei.Se stropesc apoi cu sosul Worchestshire si se adauga si paharul de vin.Se sareaza si pipereaza un pic pe deasupra si se presara printre si crengutele de rozmarin.
Se da totul la cuptor la 200 de grade.Din cand in cand se mai stropesc rulourile cu zeama lasata.Cand s-au rumenit se pot servi


Pofta Buna !!!

miercuri, 29 mai 2013

Vinete "otomane"

Aveti nevoie de:
- 2 vinete
- 2 cepe tocate marunt
- 3 "catei" usturoi tocati marunt
- 500 g rosii tocate
- ulei, sare si piper
Se pun vinetele la prajit in ulei -atentie ! este o treaba "murdara"(cel putin pentru aragaz!)- pana se inmoaie pe fiecare parte.Intr-o alta tigaie , calim ceapa si usturoiul pana se ingalbenesc un pic.Punem sare si piper dupa gust. Dupa ce s-au prajit vinetele, se scot si se pun intr-un vas pentru cuptor. Cu ajutorul unui cutit se face o taietura  deasupra , care se umple cu ceapa si usturoiul calit.Peste se pun rosiile.
Se baga apoi vasul la cuptor pentru 40 de minute.Se scoate si se serveste ca aperitiv sau fel principal sau garnitura -cum doriti!!

Pofta Buna !!

marți, 28 mai 2013

Feteasca Neagra de Prahova Valley

Un vin "basic" ,dar ok care este produs de cramele Halewood.

Este vorba despre o Feteasca Neagra din 2009 , un vin rosu demisec, care oricand poate fi un compromis.Este un vin "comercial" care poate insoti oricand o carne rosie (si chiar mai alba-vezi porc!),este un soi national care are reprezentanti si mai valorosi prin alte podgorii.Raportul calitate-pret este unul mai mult decat rezonabil ,asa ca ma repet oricand poate fi un bun compromis!


Salata de fasole boabe cu ceapa rosie

Cu toate ca nu suna prea impresionant, noi de fiecare data cand avem musafiri( si nu numai!) pregatim aceasta salata ,care merge si ca aperitiv si ca garnitura. Rezultatul este de fiecare data acelasi : Oauuu!
Pentru ea aveti nevoie de:
- 500g fasole boabe fiarta ( puteti sa luati fasolea si sa o fierbeti sau puteti lua 2 conserve de fasole -alba,Kidney...)
- 2 cepe rosii (de Buzau sau Fagaras) taiate julienne
- 1 "catel" de usturoi tocat
- ulei de masline,otet balsamic,sare,piper -dupa gust si dorinte!!!
-optional dupa gust - 1 lingurita fulgi de ardei iute
Se pune ceapa rosie cu sare si piper sa se odihneasca in un pic in ulei de masline si otet balsamic.Luati o tigaie in care caliti un pic usturoiul in ulei de masline, dupa care adaugati fasolea.Trageti fasolea in tigaie ,pana se absoarbe toata apa si ea devine un pic lipicioasa.Se rastoarna fierbinte peste ceapa rosie si "maglavaisul" de ulei si otet balsamic, se amesteca totul bine si se potriveste apoi dupa gustul fiecaruia ,de sare,piper si otet balsamic.Totodata ,acum daca se doreste se pot presara si amesteca fulgii de ardei. Se lasa sa se raceasca totul cel putin o ora (trebuie ca si fasolea sa traga tot ce e bun din zeama!) dupa care se serveste asa cum v-am zis mai sus !!

PS: Cred ca ar trebui sa schimb denumirea in Salata Cera !!-stie ea de ce!!

Pofta Buna!

luni, 27 mai 2013

Piept de pui cu cartofi noi cu lamaie si ierburi de Provence

O reteta rapida ;pe care am testat-o de curand si este excelenta. Aveti nevoie de:
- piept de pui
- 1/2 kg de cartofi noi bine spalati
- 2 lingurite Herbes de Provence
- 1 "catel" de usturoi taiat marunt
- zeama de la o lamaie
- ulei de masline, sare si piper
Se pun cartofii la fiert in apa cu sare.Pieptul de pui se taie in fasii de diferite dimensiuni (dupa dorinta si placere a ochiului).Se pune intr-o tigaie incinsa, cu uleiul de masline ,o lingurita de HdP  si 1/2 din zeama de lamaie.Dupa ce pieptul incepe sa prinda un pic de culoare ,se adauga in tigaie si cartofii fierti. Se amesteca totul bine, se mai presara si restul de HdP ,se adauga si restul de zeama de lamaie si se lasa sa se rumeneasca totul.

 Servit alaturi de o salata verde si de un pahar cu vin alb demi-sec , totul este delicios !!!

Pofta Buna!!

Ingredientul saptamanii 2 - Herbes de Provence

Herbes de Provence sau ierburi de Provence este un amestec de ierburi uscate din Provence, Franta . Ele au inceput sa fie comercializate sub acest nume , incepand cu 1970.


Acest amestec contine :cimbru ( 2 tipuri), oregano, busuioc ,fenicul ,oregano si levantica (lavanda).Totusi , nu exista o reteta finala , depinzand de fiecare producator sau consumator in parte .Este un amestec de verdeturi uscate, componentele sale si proportiile dintre ele variind in functie de producator. Cel mai adesea insa cimbrului i se datoreaza aroma predominanta. Se mai poate adauga salvie , rozmarin , maghiran,sa. Oarecum asemănător cu Bouquet Garni-ul , Herbs de Provence se deosebeşte prin prospeţimea adăugată de cimbru şi oregano, notele florale ale levănţicii şi aroma deosebită de savory (cimbru de vara).
Este un amestec excelent pentru carnuri si legume. Se poate folosi atat la inceputul "preparativelor" , cat si pe parcursul lor.Este bun ,inclusiv la fezandarea carnii sau a pestelui. Aroma este ideala atat pentru legumele la gratar , cat si la tocanite sau mancaruri.
Deci, daca nu va duceti in Provence(sau macar Franta) sa le achizitionati, se pot prepara si acasa (un pic mai complicat la nivelul gasirii ingredientelor),iar daca va e mai comod sa le cumparati , in Romania le puteti gasi la Magazinul de Mirodenii.
Pentru conservarea calităţilor sale deosebite, ţineți amestecul într-un recipient închis ermetic, la loc răcoros, întunecat şi uscat.

vineri, 24 mai 2013

Menestrel - Crama Rotenberg Ceptura

Am degustat acest vin de curand si am fost destul de impresionat de el pentru a-l pune pe blog.Este un vin rosu sec produs de Crama Rotenberg-Ceptura,Dealu Mare. 
Este un Merlot din 2007 ,catifelat cu  tonuri de fructe in el, care oricand poate acompania o masa "mai grea", asa tipic romaneasca. Ideal si pentru un gratar cu carnuri diverse(am spus diverse ca sa nu ma repet cu "tipic romanesti" -mici,fleica,ceafa,etc)
Este un vin bun, care merita cumparat de catre amatorii de vin sec rosu.

Placinta cu spanac ,ciuperci si rodie


Suna destul de pompos ,dar nu e asa. Aveti nevoie de urmatoarele:
- 1/2 kg spanac congelat(daca e proaspat trebuie fiert inainte) , 1/2 kg ciuperci curatate si taiate felii
- aluat foetaj Linco
- 5 catei usturoi tocati marunt, 1/2 rodie
- 3 oua , 2 linguri smantana
- un cubulet unt(margarina) pentru uns tava
- oregano,sare, piper,ulei
optional: se amesteca 3 linguri de smantana cu marar taiat si sare pentru un sos

Se unge o tava cu unt , dupa care se pune aluatul in ea , ridicandu-se marginile. Intr-o tigaie cu ulei se pune la calit usturoiul cu oregano.Se adauga intai spanacul  sa se inmoaie dupa care puneti si ciupercile la calit. Cand compozitia s-a inmuiat si a inceput sa se evapore apa, adaugati smantana.  Mai lasati pe foc vreo 5 minute , dupa care o puneti alaturi sa se raceasca. Cand s-a racit un pic ,adaugati oua si amestecati bine , ca intreaga compozitie sa devina mai cleioasa. Asezonati cu sare si piper , dupa care se rastoarna peste aluat in tava .Marginile de la aluat se trag in interior peste compozitie.Pe deasupra se presara cu bobite de rodie.
Se baga la cuptor pentru 40-50 de minute la 180 °.Daca s-a rumenit frumos ,se scoate si se poate servi cu smantana frecata cu marar
Se poate servi la aperitiv sau ca fel doi, alaturi de un rose sau un vin alb bine racit. 

Pofta Buna!

joi, 23 mai 2013

Cartofi noi copti la cuptor cu rozmarin

Este o reteta foarte simpla si gata in 30 min.Pentru ea , aveti nevoie de:
- 1 kg cartofi noi bine spalati
- rozmarin proaspat, maruntit ( nu foarte mic)-2 crengute
-ulei de masline, sare, piper
Se pune o oala cu apa pe foc. Se fierb cartofii aprox 10 min.Se scot calzi intr-o tavita ,se stropesc cu ulei de masline. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se presara si rozmarinul, dupa care se amesteca bine.Se baga la cuptor pentru 20 min sa se rumeneasca .

 Secretul este ca dupa 15 min , sa-i scoateti din cuptor si sa-i strangeti un pic intre degete (pentru a trage bine aroma uleiului si rozmarinului!), dupa care sa-i mai bagati la loc pentru 5-10 min.

Pofta Buna!!


miercuri, 22 mai 2013

"Papiote" de prune in bacon


Este un aperitiv gustos ,care va poate scoate rapid din problema cu "musafirii rapizi"(asta ca sa nu zic neasteptati!).Se poate servi rece sau cald.Aveti nevoie de:
-300 gr prune uscate fara fum
-150 gr bacon
-100 gr branza telemea taiata cubulete
- fulgi de ardei iute,ulei de masline
Se scot samburii din prune ,facand in locul lor un "buzunaras".Telemeaua se stropeste cu ulei de masline si se pudreaza cu fulgii de ardei.Se umple fiecare pruna cu cate o bucatica de telemea,dupa care se inveleste intr-o fasie de bacon.Se prinde bine cu o scobitoare.Se repeta operatiunea pana la epuizarea ingredientelor.Se pun apoi la cuptor pana se rumeneste bacon-ul.
Eu le-am servit alaturi de vinete marinate si masline cu ierburi .

Pofta Buna !

Budureasca Rose

Odata cu inceputul verii ,va recomand acest rose facut de Cramele Dealu Mare.

Este un rose de culoare inchisa,un cupaj de Feteasca Neagra si  Pinot Noir, in proportii egale.Este un vin echilibrat,cu aroma de fructe ,in concluzie un rose peste medie,made in Romania.Este un demisec.Pretul este unul rezonabil ,undeva intre 19 si 25 Ron/sticla. Servit rece ,este insotitorul perfect al serilor de vara. Exista si intr-o varianta premium , cu eticheta neagra, avand pretul undeva intre 35-40 Ron.

marți, 21 mai 2013

"Friptura de aseara" alaturi de cartofi noi cu lamaie si creson

Cred ca toti avem ramase, de pe o zi pe alta, resturi de friptura (asta daca am servit friptura cu o zi inainte !!). Asa ca o sa va prezint o combinatie pe care puteti sa o incercati:
Pentru "Friptura de aseara" aveti nevoie de:
- friptura rece ramasa de aseara, taiata in bucatele (nu conteaza tipul animalului!!! se pot amesteca pui, porc, vita, miel)
-1 lingurita mustar, 1/2 iaurt, sare, piper
- 3 fire de usturoi verde tocat
- ulei de masline
Pentru cartofii noi aveti nevoie de:
- 1 kg de cartofi noi fierti
- 1 mana de creson maruntit (puteti folosi, daca nu gasiti creson, patrunjel sau busuioc dupa dorinta)
- sucul de la o lamaie
- ulei de masline, sare, piper
Se face un sos amestecand mustarul, iaurtul, usturoiul si uleiul de masline pana se face pasta. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Friptura taiata in bucatele se amesteca bine cu sosul.
Dupa ce au fiert, cartofii se scot fierbinti pe un platou si se stropesc imediat cu ulei de masline si zeama de la lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se amesteca apoi cu cresonul tocat.


 Pofta buna!


luni, 20 mai 2013

Cartofi noi cu marar

Aceasta reteta o sa o prezint in doua variante ca sa puteti alege. Pentru ea aveti nevoie doar de:
- 1 kg de cartofi noi
- 1 leg marar verde tocat
- ulei masline, sare,piper
Prima varianta:
-Se spala cartofii ,cei mai maricei se injumatatesc. Se pune ulei de masline intr-o cratita(ceaun) si se prajesc cartofii in ea.Dupa fiecare transa de cartofi prajiti gata, se sareaza si se pudreaza cu o mana de marar,se amesteca bine si se acopera cu un stergar pana sunt gata toti. Se vor serrvi ca garnitura sau ca fel principal alaturi de o salata verde.
A doua varianta:
-Se spala cartofii ,cei mai maricei se injumatatesc.Se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert , se pun intr-un bol  si se stropesc cat sunt fierbinti cu ulei de masline.Se sareaza si pipereaza dupa gust si se amesteca bine cu mararul tocat. Se pot servi calzi sau reci. Dupa preferinta se poate adauga si usturoi tocat (cand s-au mai racit) sau fulgi de ardei iute (odata cu uleiul de masline)

Cartofii noi

Din pacate in Romania , daca nu ai o gradina proprie, cartofii noi romanesti nu-i gasesti decat o perioada  scurta de timp- jumatatea primavara pana la inceputul verii.In alte perioade ii gasesti doar din import. De aceea ma grabesc sa vi prezint , pentru ca sunt in sezon.
Cartofii noi sunt un pic diferiti fata de banalii cartofi din restul anului.Un cartof nou are doar 25 de calorii si o serie de cnutrieni care nu ar trebui sa lipseasca dint-o alimentatie sanatoasa. Cartofii noi au un continut mare de vitamine ca vitamina C, vitamina B ,acid folic, precum si  potasiu,magneziu si fier. Ei sunt buni pentru a combate tensiunea arteriala plus alte afectiuni cardiovasculare , plus cantitatea de fibre ajuta la santatea sistemului digestiv si a intestinelor. Totodata este un bun remediu (hic!?) pentru combaterea stresului (regenerarea sistemului nervos).
Acestea au fost detaliile tehnice, nu am adaugat nimic insa referitor la gustul lor, care este unul exceptional ! Recunosc sunt un mare fan al lor!!!
Merg in diverse combinatii si in multe moduri sa fie pregatiti (inclusiv prajiti!!!hic! )
Eu va recomand sa-i consumati si sa profitati in aceasta perioada de ei !!

Ingrediente

Saptamanal la categoria ingrediente vom avea cate o "vedeta". In cursul  saptamanii ,voi incerca sa va prezint cat mai multe retete cu /sau care sa contina ingredientul "vedeta". Ingredientul va fi ales in functie de perioada de crestere sau aparitie, de momentul de gasire in piete si magazine sau in functie de evenimente.

Asa ca ......nu uitati sa mai mergeti si in piata !!!

sâmbătă, 18 mai 2013

Salata de leurda cu nuci

Daca mai gasiti prin piata ,vreun buchetel de leurda , va recomanad sa preparati urmatoarea salata foarte simpla si gustoasa.
Aveti nevoie de :
-1 leg leurda
-1 mana nuci zdrobite
- zeama de la o lamaie
- ulei de masline, sare
Leurda se spala si se usuca cu ajutorul unui servet de bucatarie. Se rupe apoi cu mana si se pune pe un platou de salata . Se presara nucile zdrobite , se stropeste cu ulei de masline si se sareaza. Se asezoneaza apoi cu zeama de  lamaie , dupa gust si preferinte . Se serveste ca salata aperitiv sau garnitura la orice fel de carne.

Leurda

Desi este pe sfarsite (poate o mai gasiti prin piete!) ,astazi o sa va scriu despre leurda - Allium ursinum - us­turoiul ursului, o planta destul de putin cunoscuta si apreciata .
Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă drept întăritor şi detoxifiant de renumiţii medici ai Greciei antice,ai Imperiului Roman si din Dacia.Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul ca­racteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul). Contribuie la îmbu­nătăţirea digestiei, are rol diuretic şi depurativ, elimi­nând cu succes paraziţii intestinali. Leurda are efecte benefice şi asupra aparatului respirator, la nivelul căruia are rol antiseptic şi antiinflamator, prevenind virozele respiratorii şi afecţiunile pulmonare.Se pot face si ceaiuri,decocturi, uleiuri,etc pentru diferite tratamente. 
In bucatarie se poate folosi in multe feluri , de la feluritele salate pana la supe ,ciorbe si asezonarea fripturilor de miel (pulpa de miel in special invelita sau impanata cu leurda) sau porc. Pestele pe gratar sau la cuptor , umplut sau invelit in leurda  are un gust fantastic. In salate si ciorbe se poate servi singura sau in combinatie cu alte ierburi de primavara : salata verde, loboda, stevie , papadie (sau rucola- e mai cunoscuta asa!) , untisor.
Asadar, nu va feriti de ea ,este foarte buna , la gust seamana cu usturoiul , e ieftina si puteti sa faceti o gramada de lucruri cu ea !

Pulpa de miel la cuptor cu leurda si usturoi cu salata verde cu creson

Aveti nevoie de :
-1 pulpa miel
-1 leg leurda tocata
-1 leg usturoi verde
-1 pahar vin rosu
-untura,sare,piper,cimbru
Usturoiul se curata si se separa partile albe de cotorul verde si frunze.Se ia o tava potrivita ,se pune un pic de untura si paharul de vin in ea.,dupa care se adauga 1/2 din leurda si usturoiul verde tocat(partile verzi) ca pat pentru pulpa.Pulpa de miel se curata si se spala.Cu ajutorul unui cutitas se fac "buzunare" ;care se umplu cu partile albe ale usturoiului..Se unge pulpa cu untura;se sareaza si pipereaza,se pune si cimbrul , dupa care se aseaza pe patul de leurda si usturoi.Se acopera apoi cu restul de leurda si usturoi.Se acopera cu o folie de aluminiu si se baga la cuptor pentru 1 h si 30 min, dupa care se scoate folia si se lasa sa se rumeneasca dupa dorinta.

Se poate servi alaturi de o salata verde cu creson

Pofta Buna!!

vineri, 17 mai 2013

Un blog pentru toti,un blog pentru placerea de a manca si bea bine,un blog ca sa nu uitam acest lucru

Un blog pentru toti, un blog pentru placerea de a gati , de a manca si de a bea bine, un blog ca sa nu uitam acest lucruri.
Aceasta este dorinta mea, asta vreau eu sa fac cu Blogu' lui Nica.
O sa fie plin cu retete (toate testate), o sa fie inchinat in mare masura Bucatariei Romanesti (din vechime si pana acum!), precum si vinurilor si "tariilor" din Romania!
Voi mai scrie si despre multitudinea de ingrediente (legume, fructe, carnuri, condimente) care se pot combina cu putina imaginatie, pentru a iesi ceva excelent.
Poate suna patetic, dar avem un mare avantaj ca traim intr-o tara (si aici vorbesc despre Romania!) unde aceste produse au inca gust si sunt reale. De aceea vreau sa fie o pledoarie si pentru mersul la piata, la tarani sau oriunde mai putem profita de lucruri naturale (bio!?).

Asa ca sa fim sanatosi si sa ne bucuram de lucrurile simple!

Si va mai spun ca Nica se bucura in fiecare zi de lucruri simple, gustoase si frumoase.