Translate

miercuri, 12 februarie 2014

Supa crema de dovleac

Gustoasa si rapida, este o supa de sezon.Supele crema in general, iti permit sa te joci din plin cu imaginatia si paleta de gusturi si arome, asa ca daca va plac, incercati sa nu le evitati!
Aveti nevoie de:
-un dovleac (placintar sau alta specie comestibila) de 1,5 kg
-2-3 cartofi
-un fir de praz
-o ceapa
-o lingura de coriandru macinat,o lingurita de cimbru uscat maruntit
-un varf de lingurita de menta uscata si unul de ardei iute uscat
-150 gr smantana
-ulei de masline, sare si piper
-coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
Se curata dovleacul de samburi si coaja, dupa care se taie in bucati potrivite.Cartofii si prazul se curata, se taie bucati si se pun la fiert ,intr-o oala potrivita cu apa cu sare.Se lasa sa fiarba 5 minute ,dupa care se adauga si bucatile de dovleac. Se lasa sa fiarba bine totul, dupa care se ia de pe foc.Separat, intr-o tigaie se pune ceapa tocata , la calit in uleiul de masline.Se presara peste ceapa si cimbrul.Dupa ce prinde culoare se ia de pe foc.Acum avem nevoie de un blender si de o alta oala.Se ia cu ajutorul unui polonic, din dovleacul fiert si legume(impreuna si cu ceva zeama) si se pun in blender.Se pune si o parte din ceapa calita si cate o lingura de smantana.Se adauga si o parte din coriandru ,sare si piper dupa gust.Se da totul prin blender, dupa care se varsa in oala noua ,care se pune pe foc mic pe aragaz.Se repeta operatiunea pana se termina toate ingredientele.In functie de cat de groasa sau de subtire dorim supa, folosim apa in care au fiert legumele(eu de obicei cam arunc un sfert sau o treime din ea!).La ultima tura de blender, punem si menta si ardeiul iute.Amestecam apoi bine totul ,in oala noua , potrivim daca mai e nevoie de sare si piper si lasam vreo 3 minute sa fiarba totul impreuna, moment in care adaugam si zeama si coaja rasa de lamaie(pentru mai multa savoare facem asta!),dupa care se poate servi!
Eu am servit-o cu o lingurita de smantana si o mana de crutoane(asa cum se vede in foto!) si pot sa va spun ca a fost delicioasa si hranitoare!Aroma si dulceata dovleacului fiert cu praz,impreuna cu menta,coriandrul si iutimea fulgilor de ardei ,au facut o adevarata minune pentru papilele mele gustative!!!


Pofta Buna!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu