Translate

luni, 17 februarie 2014

Ingredientul saptamanii- Ciuperca Agaricus(Champignon)

Ciupercile Agaricus bisporus sau champignon sunt cele mai cunoscute pe piaţa din ţara noastră.
Agaricus bisporus este o ciupercă de cultură, albă sau crem, cu un regim termic criofil, necesitând la fructificare temperaturi relativ scăzute, în marja a 12°-18° C.Proteina vegetală obţinută din ciuperci se află pe locul doi, pe plan mondial după cea din soia. Ciupercile comestibile în general, sunt considerate alimente cu o valoare nutritivă ridicată. Partea comestibilă a unei ciuperci reprezintă mai mult de 3/4 din produsul utilizat de consumator
Cultivarea ciupercilor champignon se desfașoară în ciupercării cu un grad mare de automatizare și mecanizare, după o soluție tehnică optimă, asigurându-se echipamente performante, inclusiv recoltare automată.Ciupercile champignon necesită un substrat organic, existând riscul unor contaminări rapide cu dăunători, a căror acțiune reduce semnificativ producția, diminuând profitul. Necesită și asistență la alegerea variantei optime de obținere a unui compost de calitate, în funcție de materiile prime utilizate.Cultivarea ciupercilor champignon este o afacere deosebit de rentabilă, cu desfacere asigurată atât la restaurante și magazine de specialitate, cât și industrial.Desi exista inca din perioada preistorica, ciupercile nu au inceput sa fie cultivate in mod organizat de catre om decat in secolul 17, in regiunea Parisului, in Franta, intr-o zona care exista si acum ca si plantatie de ciuperci. De aici provine si una dintre denumirile comerciale ale acestui tip de ciuperca, champignons. In Statele Unite acest gen a intrat in cultivare in a doua parte a secolului 19, americanii fiind in prezent printre cei mai mari cultivatori mondiali.
Acest aliment inedit pe care ni-l ofera natura vine insotit de o gramada de nutrienti, si, lucru foarte important, in concentratii foarte sanatoase pentru organismul uman. Marea vedeta in materie de nutrienti este seleniul, un minereu vital pentru fiecare dintre noi, cu rol in activarea functiilor antioxidante. 100 de grame de ciuperci asigura aproape 40% din necesarul zilnic de seleniu al organismului. In aceeasi categorie de nutrienti excelenti, cu o concentratie insa ceva mai mica, regasim vitamina B2 (riboflavina), cuprul, vitamina B3 (niacina), triptofanul, vitamina B5, potasiul, fosforul, zincul, manganul, magneziul, fierul, vitamina B1, B6, calciul si fibrele. Asa cum observati, ciuperca extrage din pamant in primul rand o gramada de minerale, apoi de vitamine.Ciupercile Agaricus (bisporus şi bitorquis), prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate energizante şi mineralizante, recomandate în perioada de convalescenţă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au şi virtuţi antialergice.Ciupercile reprezinta insa mult mai mult de atat: oamenii de stiinta japonezi au demonstrat ca ciupercile te apara de cancer, avand un rol important in intarirea sistemului imunitar.Cateva ciupercute albe contin o cantitate de potasiu mai mare decat cea continuta de o portocala, potasiul contribuind la reglarea tensiunii arteriale. In plus, gratie continutului de zinc, ciupercile reprezinta un remediu excelent in lupta impotriva depresiei, a stresului si a starilor de anxietate. Consumarea a 3 ciupercute pe zi asigura organismului cantitatea optima de vitamina B12.
Spre deosebire de carne, care este un aliment greu digerabil, in digestia ciupercilor organismul investeste un consum minim de energie. Se recomanda ca acestea sa fie consumate in stare proaspata, crude, inabusite sau fripte sau in combinatie cu carbohidrati. Ciupercile sunt excelente in dietele de slabire caci nu contin amidon. Puteti consuma ciuperci de 3 ori pe saptamana fara ca organismul sa resimta lipsa carnii si a energiei furnizata de consumul acesteia.O sa va desciru acum cateva dintre cele mai cunoscute si utile intrebuintari in bucatarie:Ciupercile sotate alaturi de ceapa sau usturoi sunt o garnitura excelenta a mancarurilor pe baza de carne;maruntite, ciupercile pot fi parte integranta a unor delicioase sosuri;palariile ciupercilor, intoarse in sus, sunt un suport excelent pentru diverse umpluturi, de la branza de capra sau diverse tipuri de unt ,la carne de ton manuntit sau la alte tipuri de legume;delicioase tipuri de orezuri (in special risotto) au la baza ciuperci;supa-crema de ciuperci este o excelenta gustare, considerate atat fina cat si nutritiva;mai multe tipuri de pizza au ciupercile ca parte integranta si de nelipsit; se mai folosesc si pentru diferite tipuri de placinte, tarte sau foietaje;ciulamaua si ostropelul de ciuperci sunt excelentе  mancaruri romanesti si o sa incercam sa vorbim despre ele mai mult in viitaorele postari!!
De stiut :Ciupercile inmagazineaza multa apa, asa ca va trebui sa incercati sa folositi apa la minimum in procesul de spalare sau de curatare. Cel mai bine le puteti curata cu o carpa de bucatarie curata inmuiata in apa sau cu hartie speciala de bucatarie.Ciupercile pe care doriti sa le cumparati trebuie mereu sa fie curate, ferme si fara urme de lovituri. Cu cat ciupercile sunt mai mature, cu atat ele sunt mai inchise la culoare, asa ca este de preferat sa nu achizitionati ciuperci cu aspect inchis, ci mediu spre alb. Exista trei mari tipuri in cadrul acestei categorii de ciuperci despre care vorbim in prezentul articol: ciupercile complet albe (cele mai raspandite), ciupercile cafenii (identice cu primele la dimensiune, doar ca sunt mai inchise la culoare si au o aroma mai intensa) si ciupercile de tip Portobello, care sunt aproape duble la dimensiuni, avand si cea mai intense aroma.Ciupercile gata ambalate pot fi pastrate in cutia lor originala, la frigider, aproximativ o saptamana, in timp ce cele achizitionate engros trebuie tinute intr-un vas de sticla la frigider acoperit cu un material textil sau intr-o punga de hartie, tot la frigider.Ciupercile uscate pot sta la congelator aproximativ 6 luni, in timp ce cele la cutie de aluminiu rezista la temperatura camerei insa trebuie respectat termenul de garantie.
In concluzie,vestile bune legate de ciupercile crimini/champignons sunt acelea ca sunt valabile tot anul, sunt ieftine si reprezinta o sursa excelenta ca parte a unui stil de viata sanatos. Inedite din punct de vedere biologic, ciupercile sunt un dar al naturii prietenos cu sanatatea noastra, cu modul de viata vegetarian sau cu lupta impotriva kilogramelor.Asa ca , sfatul meu ,ca de obicei, este sa nu va feiti de ele si sa le cumparati !!!


Pofta Buna!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu