Translate

marți, 3 decembrie 2013

Ingredientul saptamanii - Fasolea uscata(boabe)

Usor o putem socoti una dintre vedetele bucatariei romanesti.Cine nu a a mancat o ciorba de fasole sau o iahnie cu ciolan afumat sau carnati , ori nu este roman ori nu a prea stat prin Romania!
Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală care este originară din America și este întrebuințată în bucătărie.Originara din Peru si adusa pe continent de marinarii spanioli, fasolea a cucerit Europa tocmai pentru ca se poate pastra peste iarna, cultivarea ei nu e dificila, iar mancarurile sunt, cum aminteam, spornice.Se consideră că fasolea are peste 8000 de ani. Este una dintre cele „trei surori” ale bucătăriei Americii Precolumbiene, împreună cu porumbul şi dovleacul. Aztecii cultivau „ayacolt” adică fasolea împreună cu porumbul pe care  aceştia îl utilizau pe post de par pentru a se căţăra. Astăzi fasolea este una dintre sursele de bază de albumine vegetale din lume. Se întâlneşte în bucătăriile tuturor popoarelor. Există 30 000 de soiuri de fasole, din care se cultivă peste 500.
Aproape toate soiurile de fasole sunt fibroase şi sunt cultivate pentru seminţele bogate în elemente nutritive. Aceste seminţe sunt uscate şi păstrate în această formă. Cu puţin timp înainte de a fi consumate sunt înmuiate în apă, pentru a putea prepara din acestea diferite mâncăruri.
Fasolea este o sursa de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu si chiar calciu. Contine de asemeni si fibra solubila si insolubila (prima ajuta la digestie si previne constipatia iar cealalta reduce nivelul grasimilor din sange).Mancand fasole in mod constant veti obtine nenumarate avantaje pentru ca:
• Micsoreaza riscul de cancer la colon
• Fasolea reduce colesterolul din sange, ca si LDL sau “colesterolul rau” care provoaca boli de inima
• Fasolea reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II
• Fasolea imbunatateste controlul diabetului de tip 1 & 2 si, deci ii ajuta pe diabetici
• Intareste sistemul imunitar
Fasolea este o sursa de proteine fara grasime.Asa cum am zi si mai sus,fasolea are un continut redus de sodiu si foarte putin colesterol, ceea ce o face ideala pentru persoanele predispuse la boli cardiovasculare.
Fasolea este disponibila de-a lungul intregului an si poate fi preparata intr-o mare varietate de feluri, indiferent ca e vorba de micul dejun(!!), pranz sau cina.Fasolea este o leguma, dar contine proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativa la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor sa limiteze aportul de produse de origine animala.
La noi cele mai populare feluri de mancare ar fi : ciorba de fasole (servita sau nu in paine) , iahnia de fasole -cu sau fara ciolan sau carnat si fasolea facaluita sau zisa si fasole batuta.Bineinteles ,toate aceste feluri servite cu o ceapa rosie alaturi(de Buzau, de Fagaras,etc) sau un bol de muraturi proaspat scoase din butoi !!!
In concluzie , sa nu uitati ca se poate consuma in tot timpul anului, este sanatoasa si o gasim tot timpul !!


Pofta Buna !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu