Translate

luni, 16 decembrie 2013

Ingredientul saptamanii- Scortisoara

Ca sa ramanem in spiritul sarbatorilor, astazi vom vorbi un pic despre scortisoara.Singur ne aducem aminte din copilarie de ea, ca acel lucru pe care bunica il punea peste merele coapte pe langa zahar ,sau mai apoi cand am mai crescut, ca ingredient al vinului fiert servit in serile geroase de iarna.
Unul dintre cele mai vechi condimente, scorţişoara, este originară din Ceylon (astăzi Sri Lanka)  unde pare a se simţi cel mai bine. Rude ale acesteia se regăsesc în sudul continetului asiatic, în Vietnam, Indonezia şi chiar şi China.Scorţişoară o cunoaştem, aşa după cum îi spune şi numele, sub forma unei scoarţe de copac.  Sulurile de scorţişoară sunt însă greu de folosit motiv pentru care, în Occident se vinde mai mult sub forma de pudră gata de a fi folosită.Desi scortisoara este disponibila pe tot parcursul anului, gustul aromat si dulce al scortisoarei este un condiment perfect pentru lunile de iarna. Scortisoara are o istorie lunga, atat ca un condiment cat si ca un medicament. Este coaja maro al arborelui de scortisoara, fiind disponibila uscata, sub forma tubulara sau pulbere. Cele doua soiuri de scortisoara, din China sau Ceylon (Sri Lanka) au un gust similar, dar cea din Ceylon este usor mai dulce, mai rafinata si mai dificil de gasit pe piata locala.In Evul Mediu se folosea în toate sosurile şi se regăsea în majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. Deja era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată în chiar in contracararea marilor epidemii. I se cunoşteau proprietăţile antimicrobiene şi i se descopereau virtuţile în ameliorarea glicemiei.
Scorţişoara are o aromă puternică, proaspătă, dulce şi reconfortantă. Gustul ei este definit ca fiind dulceag şi cald, uşor amărui şi astringent.Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim, sau pur şi simplu în banalele stări gripale.Pentru un simplu condiment, scortisoara are nenumarate proprietati si beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Nu numai ca te ajuta sa slabesti, ceea ce se rasfrange intr-un mod pozitiv asupra starii generale a sanatatii, dar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.Scortisoara se clasează printre alimentele ce conţin cei mai multi oxidanţi. Scortisoara ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite.
Scorţişoara cunoaşte multe şi felurite întrebuinţări în funcţie de zona culinară în care se regăseşte. Asociată la noi în special cu fructele, remarcabilă şi inseparabilă în raport cu mărul şi înobilantă a cărnii de dovleac, se regăseşte în amestecuri de carne în Grecia unde dă un gust specific marinatelor de chiftele, musacalei şi mâncării Stifado. Parte esenţială a amestecului chinezesc de cinci condimente (five spices) dar şi a curry-urilor indiene, scorţişoara este extrem de iubită în întreaga Asie. În Europa şi în nordul Americii o regăsim asociată în special deserturilor dar şi băuturilor, punch-ul fiind doar unul dintre ele. În Statele Unite scorţişoara dă gust uneia dintre cele mai populare gume de mestecat.Orientul Apropiat dar, în special cel Îndepărtat, au modalităţi diferite de a folosi scorţişoara faţă de restul lumii. Indienii, de exemplu, prăjesc sulurile de scorţişoară – la fel ca şi restul condimentelor – şi le păstrează pe tot parcursul procesului de gătire în mâncare. În Europa, regăsim rareori condimentul întreg, cu excepţia Portugaliei, unde se înfige în locul coceanului în merele coapte la cuptor sau în Spania unde are şi un rol decorativ în cocktailul de vin Sangria, scorţişoara se foloseşte măcinată pentru pudrarea deserturilor pe bază de fructe, orez cu lapte etc. Pentru că dă un gust amărui, atunci când se foloseşte măcinată scorţişoara se adaugă doar la finalul procesului de gătire.Poate fi presarata atat dimineata, in bolul cu cereale, cat si in cafea, ceai sau cacao fierbinte, dar si peste un fruct proaspat taiat. Cand marinezi peste sau carne de pui, poti adauga si scortisoara. Peste inghetata poate fi adaugata, de asemenea, la fel ca si peste placinta de dovleac.
De aceea, revenind la aromele de sarbatori, cred ca scortisoara este un ingredient care nu ar trebui sa va lipseasca din casa ,in aceasta perioada si chit ca o folosim doar la mere coapte si vin fiert, aroma si mirosul ei ne va face o perioada sa uitam de probleme si sa intram in spiritul Craciunului!!!


Pofta Buna !!! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu