Translate

luni, 18 noiembrie 2013

Ingredientul saptamanii- Otetul din vin

Otetul sau acidul acetic este un lichid cu miros patrunzator si iritant, care ar trebui sa se gaseasca in fiecare casa, nu numai pentru ca este folosit la acrit salata, ci si pentru ca este un leac bun la toate, considerat inca din antichitate un panaceu.
Orice bautura alcoolica, fie ca este preparata din mere, struguri, curmale, orez sau zahar, odata expusa la aer se va transforma, in mod natural, in otet.Acidul acetic este produs prin fermentarea etanolului cu bacterii producatoare de acid acetic.Otetul este acum folosit în principal ca ingredient de gătit, dar istoric, a avut o mare varietate de aplicari industriale, medicale, și utilizări casnice, dintre care unele (cum ar fi un curățat domestic general) sunt încă promovate si astăzi.Oțetul comercial este produs fie prin procese de fermentatie rapide ,fie lente. În general, metodele lente sunt folosite la oțeturile tradiționale, iar fermentarea pornește încet pe parcursul a luni sau un an.  Metodele rapide adaugă drojdie de oțet (de exemplu, cultura bacteriană ) la sursa de lichid înainte de a adăuga aer folosind o pompă Venturi sistem sau o turbină de promovare oxigenare a obține cel mai rapid fermentație. În procesele de producție rapide, oțet poate fi produs într-o perioadă cuprinsă între 20 de ore la trei zile
Inca din cele mai indepartate timpuri, otetul a fost folosit, sub forma de comprese, impotriva febrei, la dezinfectarea ranilor, in combaterea ciclului menstrual abundent, in curele de detoxifiere.Primele insemnari istorice referitoare la otet provin din Babylon, din anul 5000 i.H., cand babilonienii preparau din curmale vin si otet. Ei foloseau otetul ca aliment si ca agent de conservare, sau pentru a mura fructe si legume. Cea mai veche metoda de preparare a otetului era sa se lase vinul, cidrul sau berea in containere deschise si sa se astepte sa se acreasca. Cuvantul francez care denumeste otetul, „vinaigre”, inseamna vin acru. Dar, la un moment dat, ca si in cazul altor alimente si bauturi, francezii au gasit metode mai sofisticate de a produce otet de calitate. In 1394, un grup de viticultori francezi a dezvoltat o metoda de preparare in flux continuu a otetului, numita metoda Orleans. Ca vase de fermentare erau folosite butoaie de stejar, iar otetul era sifonat printr-un cep aflat in partea de jos a butoaielor. Circa 15% din otet era lasat in butoi, adica ceea ce era numit „mama otetului” cu stratul concentrat de bacterii de la suprafata acestuia. O noua transa de cidru sau vin era apoi adaugata in butoaie si era rapid fermentata de otetul lasat in acest scop. Viticultorii francezi au format o ghilda a fabricantilor de otet caci, prin metoda Orleans, erau capabili sa acopere nevoile pietii. Industria europeana de otet a inflorit in timpul Renasterii, iar otetul a inceput sa fie aromat cu diverse condimente, verdeturi aromate, fructe si chiar flori. In sec. XVIII existau deja pe piata peste 100 de varietati de otet. 
Otetul din vin creste rezistenta organismului deoarece contine bioflavonoizi si vitamina C, care lupta cu infectiile bacteriene si virale, dar si cu cancerul. Consumat in salate, otetul din vin reduce riscul de formare a cheagurilor de sange in artere, imbunatatind astfel circulatia sangelui. S-a constatat, de asemenea, ca otetul scade colesterolul "rau" si, datorita acidului acetic, regleaza glicemia.Daca ai racit si febra persista, incearca frectiile cu otet.Otetul vindeca si cicatrizeaza ranile.Compresele cu otet au efect antiinflamator si dezinfectant.
Este de diferite calitati, functie de vinul din care a fost preparat. Oteturile fine provin din vinuri fine si se maturizeaza incet, in butoaie de stejar. Maturizarea lor dureaza de la cateva saptamani pana la doi ani. Oteturile preparate din vin rosu sunt imbatranite mai mult timp decat cele provenite din vin alb. Oteturile produse in scop comercial sunt de calitate inferioara, provenind din vinuri medii si utilizand tehnici de preparare rapide, care le confera un gust lipsit de subtilitate. Unele dintre ele sunt totusi destul de bune, acest lucru reflectandu-se in pretul de vanzare. Se pot si aromatiza , pentru a da mai multa savoare si finete gustului.
De aceea, va invit sa-l folositi cu incredere , dar facand totusi atentie in momentul cand il cumparam!!!


Pofta Buna !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu