La noi, suntem in plin sezon al ei, este ieftina si abia asteapta sa o gatim sau sa o punem la murat.Asadar saptamana asta, "vedeta" este binecunoscuta varza.
Modesta varza (Brassica oleracea var. capitata), pe care o punem atat de des in oale si farfurii si care va fi celebrata in triumf de Craciun, a fost, candva, o planta salbatica, de padure, 'domesticita' in urma cu mii de ani de catre populatiile din bazinul Marii Mediterane. In Dacia, se pare ca varza a fost adusa cu trei milenii in urma de catre celti, care o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament, ori ca ingredient magic.
Varza (Brassica oleracea), cunoscută și sub numele de curechi, este o legumă comestibilă , una din cele mai vechi legume cunoscute de om. Era cunoscută în rândul alchimiștilor drept materia primă a alimentelor.Varza este o plantă bianuală: în primul an vegetează, iar în al doilea an înflorește. Face parte din familia Crucifere, numită așa deoarece are floarea de tipul patru, cu elementele florale așezate în cruce. Florile sunt grupate în inflorescențe de culoare galbenă.Se stie ca varza se cultiva pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani. Varza este cunoscuta inca de pe vremea grecilor si a romanilor care ii recunosteau proprietatile medicinale declarand ca se afla deasupra multor altor legume. Folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de medicamente .Tot in aceasta tripla calitate era folosita si de catre medicii din Grecia si din Roma antica, unde varza era considerata un soi de panaceu universal. In evul mediu, ea a jucat un rol important, intre altele, in descoperirea Lumii Noi, facand posibile indelungatele calatorii ale marilor exploratori, care o carau la bordul corabiilor in butoaie, murata. Pe langa hrana, ea era folosita si ca medicament contra scorbutului, pe timpul lungilor traversari ale oceanelor
Dar in ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata de oamenii de stiinta abia in ultimii 15-20 de ani, cand aparatura de laborator, tot mai sofisticata, a permis identificarea, in frunzele sale, a unor substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale. In plus, studiile statistice realizate pe la inceputul anilor '90 au mai pus in evidenta un lucru uimitor: populatiile la care varza este aliment traditional, fiind consumata murata sau cruda in mari cantitati, se bucura de o neobisnuita imunitate la o multitudine de forme ale bolii canceroase.
In lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare, cele mai cunoscute fiind:
-varza alba
-varza rosie
-varza de Bruxelles
-varza creata
Cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis sau varza alba, care poate fi găsită la orice supermarket sau piaţă, este avantajoasă din punct de vedere al preţului şi poate fi preparată în numeroase reţete, de la banala salată de varză, la elaboratele reţete de varză călită cu afumătură,sarmale, chifteluţe delicioase de varză cu griş, ciorba de varză sau minunata plăcintă cu varză şi dovlecei.La noi ,in aceasta perioada, toti o cautam ca sa o punem la murat cu sare, pentru a putea consuma mai tarziu si varza cat si sucul de la murat(pentru acrit ciorbele si mahmureala).
Asa ca, cum va spun de obicei , nu ezitati sa o consumati !!
Pofta Buna !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu