Translate

luni, 23 septembrie 2013

Ingredientul saptamanii - Dovleacul

A venit toamna si o sa vorbim de ce ne ofera natura in acest sezon!Prim invitat este -Dovleacul !!
Dovleacul sau bostanul sau cucurbăta (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.

Cucurbita maxima este o plantă anuală cu tulpină flexibilă și agățătoare. Are frunzecordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate; prezintă o abundentă pilozitate pe frunze și tulpină. Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă o mare variație (polimorfism): poate fi ovoidal sau sferic, de culoare verde sau portocaliu intens. Pulpa fructului este galbenă-portocalie, densă și cu gust dulce.Mărimea dovleacului variază între 25-40 cm diametru, deși există și cazuri excepționale. Există varietăți de vară având fructul de culoare deschisă și semințe mai moi (varietate care se conservă puțin timp) și varietăți de iarnă care sunt mai seci și mai dulci, folosite în produsele de cofetărie (durata de conservare este mai lungă).

Cea mai frumoasă poveste despre prove­nienţa do­­vleacului le aparţine dogonilor, membrii unui trib african, care spun că el creştea pe mar­ginea Căii Lactee, de unde seminţele lui s-au scutu­rat pe pământ. În Evul Mediu, alchimiştii îi acordau şi ei pu­teri "divine”, încercând să obţină cu ajutorul lui aur în laborator.Este originar din America de Sud, unde crește de formă sălbatică . A fost introdus într-o epocă timpurie în Europa (sfârșitul sec. XVI), ușurința hibridizării sale l-a facut să fie confundat cu dovlecii peregrinilor (Lagenaria siceraria). Azi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea.
Frate bun cu pepe­nele galben şi roşu, do­vlea­cului nu i se acordă însă atenţia cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conţinutul mare de caroten.Beta-caroten, fibre, vitamina C, vitamina E, potasiu, magneziu, vitamina B5, sunt numai câţiva din nutrienţii pe care ţi-i oferă dovleacul.Culoarea galben-portocalie este dovada că dovleacul este plin de betacaroten, care îi conferă proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidanteAcestea împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi diminuează riscul apariţiei diabetuluiDovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroaseDovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). 100 g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A.De la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de ­care suferi, începând cu migrene şi ­terminând  cu probleme digestive şi sterilitate.În unele țări floarea se consuma ca legumă; fructul se conservă, în condiții adecvate de lumină, temperatură și umiditate, până la 6 luni în condiții bune.Semințele sunt cunoscute sub numele de seminte de dovleac și li se atribuie proprietăți medicinale în medicina naturistă.

100 de grame de dovleac conţin aproximativ 30 de calorii, deci este un aliment foarte bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregăteşti cât mai dietetic. Şi semintele te ajută dacă ţii cură de slabire. Ele sunt o gustare ideală pentru că, datorită grăsimilor conţinute, te ajută să te saturi mai repede. Însă ai grijă să nu exagerezi. 100 grame de seminţe de dovleac conţin în jur de 700 calorii.
In bucatarie ,in general se gateste prin coacere sau fierbere.Amandoua solutiile sunt bune si nu fac ca dovleacul sa-si piarda calitatile.Combinatiile bune ale lui sunt impreuna cu alte radacinoase(cartof,morcov,pastarnac,s.a), este delicios daca i se adauga un praf de nucsoara rasa sau de usturoi si este excelent ca supa crema sau garnituri pentru diverse carnuri.
Asadar nu va temeti de el si cumparati-l !!!

Pofta Buna!!   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu