Translate

vineri, 14 februarie 2014

Varza à la Cluj

Azi o sa va prezint o reteta tipic romaneasca , de prin zona Clujului(asa cum ii spune si numele!) , delicioasa si nu foarte greu de facut! Bineinteles ca fiecare stie reteta lui, asa ca va rog sa nu dati cu pietre, este metoda mea , imi place si iese excelenta!!
Aveti nevoie de:
- 2 verze (eu am folosit una cruda si una murata!)
-500 gr carne tocata amestec
-70-100 gr orez
-2 cepe, 3-5 linguri de untura (eu am avut de porc amestecat cu rata)
-o legatura de marar verde,o lingura de cimbru uscat
-200 gr smantana
- sare si piper, o lingurita de fulgi de ardei iute
Varza murata se spala bine(sa-si mai lase sarea!) si se toaca impreuna cu cealalta varza, fideluta.Toata varza tocata se pune la calit , intr-o tigaie cu 2 linguri de untura.Se presara si cimbrul uscat si se lasa sa se inmoaie. Daca e nevoie mai adaugam si un paharel cu apa calda ca sa se"moleseasca" totul bine.Orezul se pune sa fiarba , cat sa infloreasca un pic, intr-o oala cu apa si sare.Cand apa se evapora, se ia de pe foc.Ceapa se toaca marunt si se pune la calit intr-o tigaie cu o lingura de untura.Se adauga peste si carnea tocata si se lasa sa rumeneasca .Se pun si fulgii de ardei si se sareaza si pipereaza dupa gust.Cand au prins culoare se iau de pe foc.
Impreunam  apoi bine orezul cu carnea  si o lingura de smantana, se omogenizeaza bine punandu-se pentru 2 minute inapoi pe foc, ca sa se intrepatrunda toate aromele.Se ia apoi dupa foc si se lasa sa odihneasca .
Intre timp s-a terminat de calit(inmuiat) si varza si o punem si pe ea deoparte.Mararul verde se toaca marunt.Luam un vas de cuptor, tip Yena, pe care-l ungem  cu untura.Pe fundul lui intindem o lingura de masline si presaram un pic de marar.Adaugam apoi un strat de varza, peste care mai punem o mana de marar,o lingura de smantana si unstrat de carne cu orez.Se repeta operatiunea , respectandu-se ordinea straturilor, terminand cu un strat de varza final.
Se presara ultimul strat de varza cu cimbru si restul de marar tocat, si se baga totul in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 30-40 de minute, pana ce varza incepe sa "bolboroseasca" bine, raspandind o aroma fantastica in toata bucataria.
Eu o scot de obicei din cuptor cand varza de deasupra prinde un pic de culoare.Este exceptionala, devine o simfonie a gusturilor, cu inca patru lucruri alaturi: o mamaliga vartoasa, un borcan de ardei iuti pusi in otet, un blid de smantana proaspata si un cofer de vin alb de Jidvei bine racit!!!


Pofta Buna !!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu