Translate

sâmbătă, 18 mai 2013

Leurda

Desi este pe sfarsite (poate o mai gasiti prin piete!) ,astazi o sa va scriu despre leurda - Allium ursinum - us­turoiul ursului, o planta destul de putin cunoscuta si apreciata .
Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă drept întăritor şi detoxifiant de renumiţii medici ai Greciei antice,ai Imperiului Roman si din Dacia.Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul ca­racteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul). Contribuie la îmbu­nătăţirea digestiei, are rol diuretic şi depurativ, elimi­nând cu succes paraziţii intestinali. Leurda are efecte benefice şi asupra aparatului respirator, la nivelul căruia are rol antiseptic şi antiinflamator, prevenind virozele respiratorii şi afecţiunile pulmonare.Se pot face si ceaiuri,decocturi, uleiuri,etc pentru diferite tratamente. 
In bucatarie se poate folosi in multe feluri , de la feluritele salate pana la supe ,ciorbe si asezonarea fripturilor de miel (pulpa de miel in special invelita sau impanata cu leurda) sau porc. Pestele pe gratar sau la cuptor , umplut sau invelit in leurda  are un gust fantastic. In salate si ciorbe se poate servi singura sau in combinatie cu alte ierburi de primavara : salata verde, loboda, stevie , papadie (sau rucola- e mai cunoscuta asa!) , untisor.
Asadar, nu va feriti de ea ,este foarte buna , la gust seamana cu usturoiul , e ieftina si puteti sa faceti o gramada de lucruri cu ea !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu