Am revenit odata cu primavara si astfel astazi o sa avem ca vedeta o planta care se consuma in aceasta perioada - urzica.
Urzica este o planta universala, ea creste in toate colturile lumii, iar popoarele de pe intreg globul o folosesc cu succes in tratarea afectiunilor.
Urzica (Urtica dioica) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Urtica,familia Urticaceae.
Pentru ca nu sunt pretentioase, nu trebuie udate si nici plivite, urzicile cresc peste tot, fara sa fie semanate de cineva. Le poti vedea de primavara devreme pana toamna, tarziu, pe langa garduri, pe marginea drumurilor si a apelor, in gradini si livezi, pe dealuri si chiar mai sus, in zona alpina. Urzicile se culeg numai din zonele nepoluate. Cele de pe marginea drumului ori de pe langa case pot contine plumb care este toxic pentru organism.Urzica este o planta erbacee, perena, ce creste pe langa case, garduri, in locuri gunoite cu mult azot, pe malul apelor, in taieturi de padure. Se intalneste in intreaga tara din zona de campie pana in cea montana. Infloreste din iunie pana toamna tarziu. Cuvantul „Urtica” provine de la latinescul „urere”= a arde facand aluzii la perii urticanti ce acopera planta.Urzica are in pamant un rizom tarator, tulpina aerata, inalta pana la 1.50 m, cu frunze opuse, oval lanceolate, dintate pe margini si cu peri urticanti rigizi. Florile dioice, de culoare verzuie, sunt dispuse pe indivizi diferiti, cele femele alcatuite dintr-un ovar super, inconjurat de 4 petale, iar cele mascule dintr-un perigon patru-foliat si 4 stamine, ele sunt reunite in panicule, la subtioara frunzelor superioare.
Beneficiile urzicii pentru sanatate sunt atat de variate si importante, incat aceasta planta nu ar trebui sa lipseasa din casele noastre.In scopuri medicinale sunt folosite frunzele. Recoltarea frunzelor se face in lunile mai-octombrie prin strunjirea direct de pe planta a acestora cu mana protejata de o manusa groasa sau o carpa. Uscarea se face in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerisite. Uneori se recolteaza si radacina toamna tarziu.Urzicile au urmatoarele proprietati medicinale:
- diuretic
- hemostatic (opreste sangerarea)
- antiseptic
- emolient
- depurativ
- combate reumatismul si anemia
- vindeca ranile si ulcerul
- stimuleaza cresterea parului
- lupta impotriva bolilor de rinichi
Daca prepari urzica sub forma de ceai, acesta are proprietati de detoxifiere a sistemului circulator, purifica sangele si elimina toxinele din organism. Ceaiul se face din doua ligurite planta uscata la o cana de 250 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute si se beau 1-2 cani de ceai pe zi.Ceaiul din frunze de urzica si varfurile florifere, indulcit cu miere sau zahar, se folosea contra tusei, naduselii si dureriloe de piept. Unii amestecau floarea de urzica cu miere si fagure alb, luand din ea cate o lingurita, ca leac de tuse si dureri de piept. Unii amestecau floarea de urzica cu miere si fagure alb, luand din ea cate o lingurita, ca leac de tuse si dureri de piept. Decoctul radacinii si al frunzelor se mai lua la tuse cu sange, hidropizie si hemoragii. Decoctul frunzelor se lua pentru greutate la inima si lesin, iar al radacinilor contra constipatiei.Din urzica se poate face si un sirop (urzica si miere de albine) care detoxifica si iti da energie.Contra reumatismului si durerilor de spate, frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe locul dureros timp de 15 minute.Consumul de urzici, atat ca mancare cat si ca ceai, tinctura sau sirop, este contraindicat femeilor insarcinate si lauzelor, persoanelor cu deficit de potasiu si celor care prezinta alergii la aceasta planta.
Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, urzicile sunt folosite, inca din cele mai vechi timpuri, atat ca medicament, cat si ca aliment.Bucataria traditionala romaneasca , ne prezinta diverse feluri de a pregati si a gati urzicile, de la banalul piure(alaturi de doua oua ochi) si pana la combinatii cu orez sau alte paste fainoase .Sunt consumate in special in aceasta perioada (care coincide si cu postul Pastelui), pentru detoxifierea organismului, dupa iarna care a trecut.Persoanele anemice dar si cele care sufera de boli ale sangelui, ar trebui ca primavara, cat urzicile sunt foarte tinere, sa faca o cura din suc de urzici.Se spala bine urzicile, se lasa la scurs, apoi uscate se dau prin masina de tocat carne, dupa care se strecoara sucul care se pastreaza la frigider, in sticle mici, bine acoperite. Zilnic se beau cate patru, cinci linguri de suc de urzici. Sa nu va ingrijoreze gustul metalic pe care il veti simti in gura. Este de la continutul de fier din urzici.
Asa ca, nu va feriti de urzici(hi!hi!),daca gasiti la piata si aveti incredere in persoana care le vinde sau daca aveti posibilitatea sa le culegeti chiar voi, nu ezitati si faceti-o!Chit ca nu le luati pentru tratament, ci doar din punct de vedere culinar , o sa faceti o alegere excelenta !!!
Pofta Buna !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu