Translate

luni, 31 martie 2014

Ingredientul saptamanii - Stevia

Din ciclul "suntem bucurosi de plantele din piata primavara", astazi continuam cu prezentarea unei alte vedete si anume-Stevia

Ștevia (Rumex patientia) este o plantă din genul Rumex, familia Polygonaceae. Alte denumiri populare ale șteviei sunt: dragomirmăcrișul-cucului, etc.Pentru cei care nu o cunosc, ştevia poate părea doar o buruiană la margine de drum. Stevia creste salbatica in jurul stanelor si a pasunilor montane dar si in zonele de deal.Stevia este raspandita in toate zonele din lume cu clima temperata. Originea ei este pe continentul european, unde apare in flora spontana cu precadere pe vaile raurilor, la marginea padurilor, de la campie pana in zonele de deal.Rar este cultivata, fiind o planta nepretentioasa, adaptata la clima temperata, este culeasa direct din natura.
Stevia - Rumex patientia este o planta perena de la care se consuma frunzele tinere intregi, cu tot cu petiol. In pamant ea are un rizom gros, cu multe capete, iar la suprafara acestuia are o tulpina aeriana inalta, dreapta si are frunze mari. Stevia este o planta dulce-acrisoara, creste primavara si insoteste spanacul in misiunea lor anuala de a ne curata si vindeca organismul uman de toate toxinele acumulate peste iarna.Rădăcina plantei era folosită în tradiția populară la vopsitul în diferite culori (galben, verde, albastru). Tot rădăcina era folosită pentru ungerea pielii. Rizomii conțin tanin, crizofaneină, gluco-emodină, reocrizină și gluco-reină. Ștevia se poate folosi la mai multe afecțiuni: constipație, atonie digestivă, hepatită, răni.Printre actiunile benefice pe care stevia le are asupra organismului se numara si normalizarea nivelului zaharului din sange, ce determina in acelasi timp scaderea poftei de dulciuri.Prin continutul sau bogat de fibre are rolul de a hrani pancreasulAre un rol diuretic datorita continutului bogat in flavonozide, ajutand astfel organismul sa se debaraseze de excesul de lichide.Este un bun reglator al presiunii arteriale.Datorita continutului sau de minerale si aminoacizi creste nivelul energetic al organismului si stimuleaza in acelasi timp activitatea cerebrala.

Frunzele de stevie pot fi consumate crude si au un gust dulce-acrisor, asemeni spanacului, dar pot fi folosite si in supe, ciorbe sau alte mancaruri gatite.Ştevia are un gust acrişor, apropiat spanacului, cu proprietăţi asemănătoare acestuia. Cele mai bune sunt frunzele tinere, verzi, mici, dar în bucătăria românească se folosesc şi frunzele mari (de exemplu, pentru sarmale în foi de ştevie).n bucătăria franţuzească, ştevia se foloseşte pentru prepararea sosurilor şi a piureurilor şi este foarte apreciată pentru notele citrice ale frunzelor suculente.La fel ca celelalte verdeţuri de sezon, ştevia este bogată în fier, calciu, magneziu, vitamina C şi potasiu. Din cauza conţinutului ridicat în acid oxalic, nu este recomandat celor care au tendinţa să dezvolte pietre la rinichi.Deoarece ştevia conţine o cantitate mare de acid, este indicat ca la tăierea şi la gătitul ei să se folosească cuţite şi vase din oţel inoxidabil, pentru protejarea ustensilelor.Foloseşte-o în supe, salate, quiche, ca garnitură pentru cărnurile grase sau drept condiment, tocată mărunt.In unele retete se foloseste si radacina, pivotanta, puternica si lunga de aproape un metru.
Eu o folosesc in general la salate, ciorbe si cateodata la tocanite . Am mai folosit-o la umpluturi si am mancat chiar si niste sarmale in frunza de stevie. Cu alte cuvite , este delicioasa, sanatoasa si trebuie sa nu o evitam !!!

Pofta Buna!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu