Translate

luni, 14 octombrie 2013

Ingredientul saptamanii- Curry

Praful de curry , a nu se confunda cu mâncarea cu acelaşi nume, este numele generic al unui amestec variat de condimente.
Praful de curry a fost inventat de către coloniştii englezi din India în încercarea de a cuprinde diversitatea bucătăriei indiene într-un singur mixt. În prezent praful de curry este răspândit în multiple combinaţii în întreaga lume.Curry este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniștii britanici din India și era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnând “sos” în limba tamilă. De fapt, cuvântul este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala” care înseamnă "amestec".Intrucât nu există o reţetă unică şi nici măcar una stardard a acestei mixturi care poate cuprinde 10-20 de condimente, e greu de indicat o formulă de prezentare unică. Cu toate acestea, din niciun amestec de curry nu lipseşte praful de curcumă(turmeric), cel care dă culoarea – mai mult sau mai puţin galbenă, în funcţie de restul condimentelor – ale acestui mixt.Compoziția și proporția condimentelor utilizate variază.În afară de condimente menționate anterior, alte condimente de obicei găsite în diferite pulberi curry în India sunt ienibahar, piper alb, muștar, ghimbir, scorțișoară, chimen prăjite, cuișoare, nucșoară, nucșoară, verde, cardamom semințe sau negru cardamom păstăi, frunze de dafin si boabe de coriandru.

 Cu toate acestea, se poate spune că un curry conține în general curcuma, ghimbir,nucsoara, chimion,piper, coriandru, piment şi/sau seminţe de schinduf. etc. În funcţie de sortiment, ingredientele amestecului de curry, sunt fructate, aromate sau iuţi.La amestecul de mai sus, în unele zone ale Indiei, se adaugă cuişoare, scortisoara, nucsoara, piper de Cayenne şi paprika (boia de ardei).Thailandezii, malaiezienii şi indonezienii adaptează curry-ul gusturilor lor adaugându-i praf de cocos, iarbă de lămâie şi frunze de curry.Alte amestecuri mai includ făină de legume pentru a da un plus de consistenţă prafului de curry.Mai jos o sa va prezint cateva feluri de amestecuri:
-curry de Sri Lanka -Acest amestec exotic, oriental și aromatic vă este adus din grădinile pădurilor organice aflate în grija micilor familii de fermieri din Sri-Lanka, astfel asigurând o calitate excelentă și savoare oricărei bucătării.Conţine: Chili, Cuişoare, Piper Negru, Scorţişoară, Frunze de Curry, Turmeric, Frunze de Pandan.
-curry de Goa -Chiar dacă Goan Curry este de bază în Goa, asta nu înseamnă că nu îl poți prepara și la tine acasă. Există multe variații ale acestui curry specific zonei de sud-vest a Indiei, dar esența constă în laptele de cocos condimentat și gătit împreună cu dulceața cepei și acrișorul fructos al Armchur-ului (pudră de mango) .Conține: Coriandru, Fenicul, Turmeric, Scorțișoară, Chili, Piper, Schinduf, Cardamom, Chimion, Amchur, Măciș.
-curry Korma - contine si migdale si pudra de nuca de cocos 
Curry este strâns legat de orez. De asemenea, se asezonează cu curry mâncărurile cu carne, peşte şi legume.Se simte bine în compania bamelor, legumelor rădăcinoase dar şi cu banane sau mango.Praful de curry se adaugă în mâncare de la început când se rumeneşte în puţină grăsime .Atenţie însă să nu-l ardeţi deoarece devine amar.După rumenire amestecul de curry se stinge cu supă de legume sau carne. Este bun mai ales în amestec cu laptele de cocos, chili, ceapă şi usturoi.

Asa ca , asa cum va spun de fiecare data , nu va feriti de el !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu